субота, 11. новембар 2017.

OLADI ili Оладьи- ruske palačinke

Rusi imaju razne vrste palačinki, od onih naših klasičnih, preko bljinčiki do  Оладьи. 
Oladi su male i debele palačinke koje se uglavnom prave s kefirom, bez ili sa jajima, a njihova priprema ne zahteva puno sastojaka i mnogo vremena. Sve to imate u kući, umutite, ispržite ih i već su na stolu.
Dugo sam već gledala na YT kako to rade Ruskinje i nikako da dodju na red. Ovog puta sam ih isprobala po receptu s bloga Odslatkogasladje. Oladi ili oladuške kako im Rusi tepaju se uglavnom prave u slatkoj varijanti, a tako se i jedu.



         SASTOJCI:

2 šoljice od 200 ml mekog brašna
1 šoljica heljdinog brašna
1,5 šoljica mleka
1,5 šoljice kefira
2 jajeta
prstohvat soli
2 kašike šećera 
1/2 kašičice suvog kvasca ili sode bikarbone
ulje za prženje

       PRIPREMA:

Brašna pomešati, dodati kvasac, so i šećer, te tome dodati zagrejano mleko. Sve dobro promešati, pokriti ga i ostaviti na toplom mestu 45 minuta.

Nakon tog vremena dodati ostale sastojke, varjačom umutiti testo bez gromuljica i ostaviti ga još 30 minuta na toplom mestu.

U tiganj staviti ulja da prekrije dno, ne više od 2-3 kašike, zagrejati ga, te smanjiti na srednju temperaturu. Kašiku umočiti u vrelo ulje, pa onda njome zahvatati testo, spuštati ga na vrelo ulje, ne više od 4 komada u tiganju, i pržiti oladočke po nekoliko minuta sa obe strane. Kada vam se donja kora zapeče i vidite da polako testo raste u visinu, okrenite drugu stranu i završite prženje do blago rumene boje.

Tople palačinke poslužiti uz džem po želji, med ili zašećerenu pavlaku.