четвртак, 16. новембар 2017.

POHOVANI KARFIOL I TARATOR SALATA

Znam da mnogi znaju da ga spremaju, svako ima svoj način, ali za mlade i one početnike u kuhinji nekad treba i ovako jednostavne recepte napisati.
Mnogo volim karfiol, uvek ga kupim kad ga ima, nekad i nemam u planu da ga tog dana spremim, ali onda kad mi zatreba ne volim da ga nemam.
Pohujem ga, pravim musaku od njega, ponekad zapečem sa prelivom, pohujem u rerni, stavljam u mrsne i posne čorbice, ali ga najviše volim na ovaj, nezdravi, način.


         POTREBNO:

1 srednja glavica karfiola ( oko 600 g )
2 jajeta
malo soli
3 kašike brašna
vode po potrebi
ulje za prženje

       PRIPREMA:

Karfiol očistiti od spoljnog lišća, otkinuti cvetiće, a koren ostaviti za čorbicu.
Staviti dobro oprane cvetiće u šerpu, naliti vodom, posoliti i obariti ga da bude srednje tvrd. Pazite da vam se ne prekuva jer će vam se raspasti kad ga budete pohovali.
Obaren karfiol ocediti od vode, najbolje je staviti ga u cediljku da otkaplje višak vode i dobro ga posoliti.

U posudi umutiti jaja, posoliti ih, dodati brašno i uz postepeno dodavanje brašna napraviti testo kao za palačinke.

U tiganju zagrejati ulje, obično ga bude s prsta visine.

Svaki cvetić karfiola umočiti u pripremljeno testo, malo ga ocediti od viška i spuštati na zagrejano ulje. Temperaturu ringle držati na srednjoj jačini.
Pržiti karfiol sa svake strane do rumene boje.

Ispohovan karfiol stavljati na papirni ubrus, malo ga prohladiti, i servirati ga još toplog.
Može vam to biti bezmesni ručak uz neku dobru čorbicu.
Uz karfiol obavezno služim tarator salatu.

   TARATOR SALATA:

Potrebno:

1 krastavac
1 kiselo mleko
malo soli
2 čena belog luka
malo mirodjije

    Priprema:

Krastavac oljuštiti, iseći na sitne kockice, posoliti ga po ukus. Dodati isitnjen beli luk, sitno iseckanu mirodjiju i kiselo mleko.
Sve dobro sjediniti i poslužiti uz pohovani karfiol.