недеља, 05. новембар 2017.

POTAŽ OD BUNDEVE I KROMPIRA

Bundevu nisam nikada spremala u slanoj varijanti, čak mi je i slatka teško prihvatljiva, osim pečene zamirisane cimetom i vanilin šećerom. Nekako mi je u sećanju ostao miris bundevare koja se kod nas u kući često spremala tokom zime. Moji su je voleli, uživali u njoj, a ja sam uvek tražila bar jednu savijenu pitu od jabuka. I kad bih probala bundevaru, onako na silu sebe primorala, znam da nisam mogla da pojedem parče do kraja. Tako da sada gledam kako svi spremaju razne poslastice a i slana jela, sa bundevom, a ja samo prelazim preko tih recepata.
Ali, radoznalost me je naterala da pokušam da napravim potaž u kombinaciji bundeve i krompira. Dok se kuvalo imala sam utisak da spremam kašicu za bebu, jer gustina potaža i nalikuje kašicama.
Dobro začinjen potaž, onako još topao i mirisan, ipak sam uspela da probam. Nisam uzalud protrošila vreme spremajući ga.



        POTREBNO:

1 kg bundeve
1/3 struka praziluka
4 srednja krompira
malo ulja
vode po potrebi
po ukusu: mešavina biljnog začina, soli i bibera
kari, djumbir, kumin po ukusu
po potrebi neutralna pavlaka za kuvanje
2 lista lovora

      PRIPREMA:

Očistiti bundevu i iseći na kockice. Krompir takodje oljuštiti i iseći na kockice.

Na malo ulja prodinstati sitno iseckan praziluk, oko 5 minuta. Dodati mu iseckani krompir, mešavinu začina, lovorov list i naliti vodom tek da prekrije krompir. Sve zajedno kuvati oko 10 minuta, pa dodati iseckanu bundevu.
Povrće naliti vodom tek toliko da prekrije sve, dodati malo djumbira, kumina i karija i sve zajedno, na srednjoj temperaturi, kuvati dok krompir i bundeva ne odmeknu i pretvore se u kašu.

Štapnim mikserom ispasirati povrće, izvaditi prethodno lovor, na kraju još malo začiniti po ukusu, dodati pavlaku za kuvanje i kratko sve prokrčkati da se dobije kremasti potaž.
Prilikom služenja dodajte naseckani peršunov list ili korijander.

Potaž poslužiti još topao. Najbolje prija uz neki hleb od integralnog brašna.