петак, 03. новембар 2017.

SOPARNIK

Već dugo se spremam da isprobam neki recept za Soparnik i nikako da dodje na red. I danas sam baš naumila da ga napravim jer mi je odgovarao kao posna hrana. Brzo se sprema, poštovala sam preporuku da je jedino s blitvom obaj pravi, ali sam ga ipak pekla u rerni. Ali, koristila sam tanak pizza pleh, pobrašnila ga i pečeni soparnik je ima ukus i miris koji je približan krušnoj peći.



         SASTAV:

      testo:

 500 g mekog brašna
 250 ml vode
 1/2 kašičice soli
 3 kašike maslinovog ulja

      nadev;

 2 veze blitve
1 veza peršuna
1 veza mladog luka ili 1 glavica crnog luka
 so
 maslonovo ulje
beli luk
     

         PRIPREMA:

Listove blitve dobro oprati, odstraniti beli deo, te narezati na uzane trake. U posudu dodamo i iseckani peršun i luk, posolimo i prelijemo uljem. Ostavimo da stoji dok pripremimo testo.



U posudu stavimo brašno, posolimo, dodamo ulje i vodu i zamesimo testo. Ostavimo ga 10- tak minuta pokriveno. Podelimo ga na dva dela.

Na pobrašnjenoj podlozi testo rastanjimo oklagijom u dva tanka kruga. Neka im prečnik bude s prsta veći od pleha u kojem se peče soparnik.

Pleh pobrašniti, staviti prvo testo, po njemu rasporediti nadev, prekriti drugim delom testa, te ga sa strane spojiti i dobro podviti testo da vam ne curi tokom pečenja nadev od blitve.



Možete po površini viljuškom probosti gornju koru na nekoliko mesta. Na taj način će topli vazduh prodreti i u sredinu, testo će se slepiti i nećete imati praznine izmedju dva sloja testa i nadeva.

Soparnik peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.

Pečeni soparnik premažemo maslinovim uljem i pospemo sitno iseckanim belim lukom.
Služiti ga još toplog na dasci.



* Recept sam videla ovde :)