среда, 06. децембар 2017.

STARINSKI KEKS

Mi, rodjeni u prošlom veku, još uvek u sećanju nosimo one dane kada smo kod svojih baka mogli da vidimo i jedemo ove keksiće. Dovoljna je bila mašina za meso, dodatna modlica, masti i jaja je uvek bilo, i ote prave poslastice za mlade i stare.
Sećam se da ih je mama često pravila, a ja joj pomagala seći testo koje izlazi iz mašine. Uvek ih je spremala za Novu godinu i Božić jer su mogli dugo da stoje, deca su ih posebno volela, a i odrasli nisu bili ravnodušni prema njima.
Mama ih je pravila s mašću i uvek dodatno valjala u prah šećer. Ujna ih je pravila s buterom, pekla do rumene boje i divne prhkosti, a ujak ih je grickao i uživao u njima više nego u tortama.
I eto, kad se danas setim ovih kolača, uvek se setim i njih koji žive u našim sećanjima.
Odavno sam tražila da kupim ovaj dodatak za keksiće, ali nisam ga mogla naći. I onda u jednoj diskusiji na FB prijateljica Milica iz Zagreba se ponudila da ih kupi i pošalje. S nestrpljenjem sam čekala modlice, pa još malo da se približe praznici, i konačno sam ih danas napravila.
Odabrala sam varijantu s buterom, pekla do rumene boje i hrskavosti- grickaćemo ih uz čaj bar do prvog praznika.



         POTREBNO:

500 g brašna
250 g butera
2 jajeta
200 g šećera
1/2 kesice praška za pecivo
narndana korica limuna
2 vanilin šećera

* Umesto praška za pecivo uzela sam 1 ravnu kašičicu sode bikarbone, 1 kašiku limunovog soka i 1 kašiku kisele pavlake.

         PRIPREMA:

Brašno pomešati s praškom za pecivom, ili ovom zamenom od sode bikarbone, izmrviti buter, dodati jaja i vanilin šećer, kristal šećer i sve dobro sjediniti.
Testo uviti u prianjajuću foliju i ostaviti ga bar 2 sata u frižideru. Može stajati i preko noći.

Odstajalo testo podeliti na 6-8 loptica, na mašinu zavrnuti modlice, odabrati željeni oblik, ubacivati po lopticu testa i praviti keksiće po želji.
Ovaj postupak je bolje raditi uz nečiju pomoć.

Pleh obložiti pek papirom, stavljati keks i peći ga u zagrejanoj rerni na !70 stepeni oko 15 minuta.
Keks mora biti rumene boje, ali paziti da ne pregori.



Pečeni keks nežno vaditi iz pleha da se ne polomi, prohladiti ga i složiti u limenu kutiju.

Ovako pripremljen keks vam može dugo stajati.