среда, 27. децембар 2017.

ŠVEDSKE ĆUFTE

Slušala sam o Švedskim ćuftama, čitala da ih obavezno treba probati u IKEA robnoj kući, ali nisam ih dosad ni pravila a ni jela. I onda, listajući neke kulinarske dodatke iz časopisa, naidjem na ovaj recept. Svidelo mi se što je sos beo, paradajz sos volim ali ga više ne jedem, i ovo mi je izgledalo kao dobar način da jedem ćufte u sosu.
Lako se prave, veoma liče na ćufte koje oduvek pravim, a svemu je poseban ukus dao ovaj sos. Prijatnog i blagog ukusa, po mojoj meri, i verujem da će se i vama svideti kad ga probate.
Švedjani ove ćufte jedu uz pire krompir i džem od brusnica :) Ja sam ipak ostala kod pirea; nemam džem a i ne verujem da bi mi se svidela takva kombinacija. Ako volite kombinaciju slatko-slanu, vi ih onda dopunite džemom od brusnica.



         POTREBNO:

300 g mešanog mlevenog mesa
2 kriške starog hleba
po potrebi mleko
malo ulja
mešavina biljnog začina, so, biber i kumin
1 glavica crnog luka
1 jaje
3 kašike brašna
100 ml neutralne pavlake
150 g kisele pavlake

       PRIPREMA:

Stari hleb potopite u mlako mleko, dobro ga ocedite i pomešajte sa mlevenim mesom.
Dodajte seckani crni luk, začinite po ukusu, dodajte 1 jaje da veže ovu smesu, sve dobro rukama smesiti i ostaviti u frižideru 1 sat.

Ohladjenu smesu rukama oblikovati u ćuftice i ispržiti ih na ulju. Pržene ćuftice izvaditi iz ulja i ostaviti ih na toplom dok pripremate sos.

U ulje u kojem ste pržili ćuftice dodati brašno i kratko ga propržiti. Dodati obe pavlake, sve dobro sjediniti i pustiti da sos provri. Posoliti sos po ukusu.

Ćuftice ubacite u sos i ostavite ih da se krčkaju još nekoliko minuta.
*Meni je sos bio baš gust i dodala sam vode po potrebi da se dobije gustina sosa koja može da primi ćuftice i bude kremast kod služenja.

Ćuftice poslužite uz pire krompir i salatu po želji. Kod nas je to bila salata od cvekle koja se baš dobro slaže jer je kiselo-slatka i zamenjuje onaj džem koji nemam.


* Imala sam baš puno ćuftica i samo sam deo ubacila u sos, onoliko koliko sam planirala za ručak, a ostale ćemo pojesti već nekako.

* Recept je od keteringa "Chily Wau".