среда, 15. фебруар 2017.

ZLATIBIORSKA HELJDOPITA

Volim heljdino brašno i često ga koristim u hlebovima, a posebno su mi ukusne palačinke od njega. Ovog puta je izbor bila Heljdopita sa Zlatibora.

Malo je više posla oko nje, ali ako palačinke spremite dan ranije, ujutru vam samo ostaje da složite pitu, ispečete i imate dobar doručak na stolu.



         SASTOJCI:

        Palačinke:

    100 g heljdinog brašna
    200 g pšeničnog integralnog brašna
    2 jajeta
    prstohvat soli
    2 kašike ulja
    po potrebi kisele vode ( oko 400 ml )

       Nadev:

300 g sitnog kravljeg sira
2 kašike kajmaka
malo soli
4 jajeta
1 kesica praška za pecivo
50 ml ulja
po potrebi jogurta


        PRIPREMA:

Od svih sastojaka za palačinke napraviti testo koje je duplo gušće nego testo za klasične palačinke.
Ispržiti palačinke u tiganju bez dodavanja ulja tokom prženja.

Za nadev umutiti sve sastojke. Jogurt dodati po potrebi da se dobije srednje gusta smesa.

U dublji pleh okruglog ili četvrtastog oblika slčagati pitu.
Podmazati pleh uljem, po dnu složiti 2 ili 3 palačinke tako da skroz pokriju dno, dodati nekoliko kašika nadeva i dobro ga razmazati.
Tako nastaviti sa slaganjem sve dok se ne utroši pripremljena količina palačinki i nadeva. Po vrhu palačinke premazati nadevom i oštrim nožem zaseći kocke.

U zagrejanoj rerni na 220 stepeni peći pitu do rumene boje. Potrebno je oko 30 minuta.

Pitu izvaditi iz rerne, malo prohladiti pa poslužiti uz neki kiselo-mlečni proizvod po izboru.

* Odnos heljdinog i pšeničnog brašna je 1:2. Ovo je količina koju mogu pojesti 4 osobe. Po potrebi vi možete povećavati količinu potrebnih sastojaka.

недеља, 12. фебруар 2017.

DOMAĆI HLEB br. 2

Kad jednom kreneš da mesiš hleb tu pomoći nema. Svaki novi recept ili savet moraš isprobati, a kad rezultat buide bolji od prethodnog, to moraš i zabeležiti. Ovog puta sam hleb pravila po ovom receptu.



          SASTOJCI:

700 g brašna tip 500
oko 350 ml mlake vode
20 g svežeg kvasca ili 1 kesica suvog kvasca
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
50 ml ulja


PRIPREMA:

U mlakoj vodi rastvori šečer i kvasac, dodati polovinu brašna, so i ulje pa varjačom izlupati testo da udje što više vazduha.

Dodati i preostalo brašno i sve dok možete mesite ga varjačom. Na kraju mešenje izvaditi testo iz posude i na malo pobrašnjenoj podlozi ga mesiti 5 minuta bez dodavanja brašna. Testo je lepljivo i ne može se puno mesiti, ali ga samo nežno dlanovima pomalo razvlačiti i oblikovati u loptu.

Tako pripremljeno i umešeno testo premazati uljem, vratiti u posudu, prekriti prianjajućom folijom i krpom i ostaviti ga na toplom oko 1 sat. U toku nadolaženja testa možete ga jednom sasvim nežno premesiti.

Nadošlo testo izvaditi iz posude i oblikovati ga u dužu veknu bez mnogo mešenja.

U pleh staviti pek papir, dodati umešen hleb, zaseći ga na nekoliko mesta oštrim nožem, prekriti krpom i ostaviti još 15- tak minuta da kisne.

Rernu zagrejati na 220 stepeni, staviti hleb i peći ga 15 minuta pa smanjiti temperaturu na 200 i peći još 15 minuta. Nakon tog vremena hleb će dobiti lepu boju, pazite da vam ne pregori, i ako je lagan na ruci on je pečen i unutra. Ako nije, smanjite temperaturu na 150 i pecite ga još 10 minuta.

Pečen hleb izvaditi iz pleha, po površini ga malo poprskati vodom, uviti u krpu i ostaviti ga da se dobro ohladi.

субота, 11. фебруар 2017.

MAŠNICE

Recept za ovu poslasticu sam pronašla kod ruske vlogerke. Nešto kao dalmatinske kroštule ali sa manje sastojaka. Brzo se spremaju od sastojaka koje uvek imate u kući. Pošećerene baš prijaju za februarsko popodne.

     

           SASTOJCI:

1/2 čaše vode
3-4 čaše mekog brašna tip 400
2 jajeta
prstohvat soli
1 kašika konjaka ili votke
ulje za prženje
* čaša od 2 dl

PRIPREMA:

U posudu za mešenje staviti jaja, so i konjak. Malo promešati, dodati vodu i uz polako dodavanje brašna umesiti srednje tvrdo testo kao za domaće rezance.

Testo staviti u kesu za zamrzivač i ostaviti ga 30 minuta da odstoji.

Nakon tog vremena testo oklagijom, bez dodatak brašna, malo ga  možete pouljiti, rastanjiti i kuhinjskim točkićem iseći u trake a zatim u pravougaonike. svaki pravougaonik proseći po sredini, jedan kraj provući kroz otvor da se dobije izgled mašnice.

U dubljem tiganju zagrejati ulje, spuštati mašnice i na umerenoj temperaturi ih pržiti sa obe strane do svetlo-rumene boje.



Gotove mašnice vaditi na upijajući papir, prohladiti, pošećeriti i polako grickati.

четвртак, 09. фебруар 2017.

GOSTOVANJE KOD POŠALJI RECEPT



 Od danas Kuhinjske čarolije su gost na portalu POŠALJI RECEPT :)

U narednih četiri četvrtka možete naći recepte koje sam odabrala za ovo predstavljanje. Danas predstavljanje bloga i intervju sa mnom.

Hvala puno portalu Pošalji recept koji mi je ukazao poverenje da širom auditorijumu predstavim svoj rad.

среда, 08. фебруар 2017.

RESTOVANA DŽIGERICA S JAJIMA I DOMAĆI HLEB



Danas nisam planirala da spremam ručak, imala sam već od ranije pripremljen, i želela sam da opet mesim domaći hleb. Krenula sam polako sa hlebom, ispekla ga i onda shvatila da mi se ne jede ručak od juče. Setila sam se ovog recepta za džigericu, a baš sam juče kupila lepu svežu džigericu, i tako sam dobila neplanirani ručak uz hleb.

Ova kombinacija je baš ono što je čini rustičnom i nostalgičnom, jer ni naše bake nisu spremale veliki i komplikovan ručak kad su mesile hleb. Sećam se da su imale dan za pranje velikog veša, nije bilo mašina i sve je bilo ručno, a ukućana puno. Tako je postojao i dan za mešenje hleba. Od ranog jutra su bile "u poslu", testo je polako kislo, a one bi otkinule jedan deo da naprave najukusnije mekike za doručak. A do pečenog hleba je trebalo sačekati, pa bismo te mekike jeli sve dok ih ima.

Hleb se pekao u zidanim furunama, a njegov miris se širio seoskim sokakom i svi su znali gde treba otići za hleb. Komšinice su dolazile po tek pečeni hleb, svaka bi dobila po jedan rumeni, okrugli hleb, ali bi i one uzvratile istom merom kad peku hleb. Tako su se one lepo dosetile kako da uvek imaju tek pečeni hleb na stolu. Baš su bile domišljate naše bake, a i kolegijalnost ih je krasila u svakom poslu.

I, da, šta bi s ručkom? Za ručak su spremale nešto na brzinu, nekad bi se na stolu našlo domaćih kobasica i šunke, i uz domaći sir i sezonsku salatu jelo bi za tren bilo pred gladnim ukućanima. Svi su uživali u hlebu, a za ručak niko nije imao šta da zameri.

Kako su to bili divni dani mog detinjstva...



Restovana džigerica

Sastojci:
500 g pileće džigerice
2 veće glavice crnog luka
4 jajeta
1 kašika svinjske masti
1 kašika seckanog peršuna
so, biber

Priprema:

Pileću džigericu očistiti od žilica i iseći na krupnije komade.

Crni luk očistiti i iseći na kockice.

U dubljem tiganju rastopiti mast pa dodati crni luk i pržiti ga uz neprekidno mešanje dok ne omekša.

Ubaciti pileću džigericu, pa nastaviti prženje na umerenoj temperaturi povremeno mešajući dok džigerica ne omekša.
Ukoliko džigerica počne da se lepi za dno tiganja, sipati malo vode i nastaviti dinstanje.

Kada džigerica potpuno omekša, , ubaciti umućena jaja i nastaviti prženje uz neprekidno mešanje dok se jaja ne stegnu.

Gotovo jelo začiniti po ukusu i posuti sitno iseckanim peršunovim listom.

* Džigericu soliti pred služenje, ne nikako tokom pripreme jer će ostati tvrda.

Domaći hleb




Sastojci:
15 g svežeg kvasca
200 ml mlake vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
400 g brašna tip 500
50 ml ulja

Priprema:

Kvasac sa šećerom rastvoriti u mlakoj vodi, dodati brašno, so, ulje i zamesiti mekano testo.

Testo po površini pouljiti, prekriti prianjajućom folijom i ostaviti na toplom mestu 1 sat da kisne.

Uskislo testo na pobrašnjenoj površini nežno premesiti, rastanjiti u pravougaonik 1 cm debljine, pritiskajući krajeve smotati ga u veknu.

Pleh obložiti papirom za pečenje, staviti veknu, po gornjoj površini oštrim nožem zaseći kose crte, prekriti ga krpom i ostaviti ga još 15 minuta na toplom.



Uključiti rernu na 220 stepeni, u zagrejanu rernu staviti hleb i peći ga oko 20 minuta ili dok ne dobije lepu rumenu koricu.

Pečeni hleb izvaditi iz pleha, malo ga poprskati vodom po vrhu, umotati u krpu i ostaviti da se ohladi.

Dobićete mekan hleb, kod mene je izgledom i ukusom najlepših kifli.


* Kod mene su iz starta morala biti dva hleba, znam da ćemo jedan pojesti već prvog dana a trebalo bi da nam traje bar dva dana do sledećeg mešenja.

I tako kad domaćica mesi hleb, tog se dana ne očekuje neki zahtevan ručak. Ali, uz domaći hleb, sezonsku salatu, sok od malina koji seća na neke drage osobe kojih više nema- džigerica je bila prava gozba.



понедељак, 06. фебруар 2017.

POGAČA

Kad se iznerviram zbog lošeg kvaliteta hleba, a i svakakvih sastojaka kojih je sve više, okrenem se mešenju domaćeg hleba, pogača i sl. Ovo je jedna klasična pogača od sastojaka kojih uvek bude u kući, priprema je jednostavna a ukus fantastičan.

Iako retko koristim suvi kvasac za kisela testa, ovog puta sam baš želela da isprobam kvasac koji mi je dala prijateljica Dijana. Testo je mekano, lepo narasta a gotova pogača je kao pena. Hvala, Dijana :)



          SASTOJCI:

250 ml mlake vode
1 kašičica šećera
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica soli
oko 400 g mekog brašna tip 400
malo ulja

          PRIPREMA:

U mlakoj vodi rastvoriti kvasac sa šećerom.
U posudu za mešenje staviti prosejano brašno, dodati so i sve dobro promešati.

U udubljene na sredini brašna dodati rastvoreni kvasac i  varjačom umesiti testo. Testo će biti lepljivo, ali uz sasvim malo brašna kojim pospete radnu površinu umesiti rukama mekano i elastično testo.

Testo vratiti u posudu za mešenje, po vrhu ga malo premazati uljem, prekriti prianjajućom folijom i ostaviti 15- minuta da testo upije ulje.

Nakon 15 minuta testo u posudi premesiti 2-3 puta, opet ga prekriti i ostaviti ga oko 1 sat da udvostruči količinu.

Okrugli pleh premazati uljem, prebaciti nadošlo testo i nežno ga rukama, polazeći od sredine ka krajevima, rastanjiti na veličinu pleh. Prekriti ga i ostaviti ga da kisne dok vam se rerna zagreje na 250 stepeni.

Staviti pogaču u zagrejanu rernu i peći je na 250 stepeni dok se blago ne zarumeni, smanjiti temperaturu na 200 stepeni i nastaviti pečenje. Od trenutka kada stavite pogaču u rernu do kraja pečenja dovoljno je 30 minuta.

Pečenu pogaču izvaditi iz pleha, malo je poprskati hladnom vodom po vrhu, uviti u krpu i ostaviti je da se prohladi.

Prohladjenu pogaču otkidati rukama i poslužiti po želji. Pogača je mirisna i mekana kao pena.


субота, 04. фебруар 2017.

DOMAĆI HLEB

Već duže vreme pratim na YT ruske vlogere i oduševljena sam njihovim prikazivanjem sasvim jednostavnih i običnih peciva. I onda sam naletela na čoveka koji s puno ljubavi priča i objašnjava kako napraviti sasvim običan hleb od nekoliko sastojaka, a da bude kao onaj koji smo nekada kupovali u pekarama. Nema aditiva, nema puno muke oko njega, ako zaboravimo onih 15 minuta mešenja testa do elastičnosti, sve ostalo možete raditi dok pripremate ručak. I tako je danas na red došao ovaj domaći hleb od belog brašna, baš onako kako ga je i Oleg opisao.



SASTOJCI:

400 g mekog brašna tip 400
230 ml mlake vode
1 kašičica soli
10 g svežeg kvasca

PRIPREMA:

Brašno prosejati, dodati so i sve dobro promešati.

U 230 ml mlake vode rastvoriti sveži kvasac, te ga dodati brašnu i varjačom smesiti testo.
Na radnu površinu, bez dodatka brašna, testo nežno i polako mesiti 10-15 minuta.

Na početku će testo biti lepljivo i cepa će se ako ga previše gnječite i razvlačite. Zato vam pokretu moraju biti kratki i nežni. Ovakvim mešanjem testa izbacuje se suvišna voda, a ubacuje vazduh koji je neophodan za krajnji rezultat hleba. Kako budete odmicali u mešenje videćete da testo postaje sve elastičnije i manje lepljivo.

Pripremiti modlu za hleb, podmazati je buterom sa svih strana.

Umešeno testo rukama malo razvući u krug, prstima krajeve podići ka sredini i sve dobro slepiti. Nežnim pokretima ruke rastanjiti tako pripremljenu loptu u oblik veknice i staviti u pripremljenu modlu.

Rernu uključiti na 30 stepeni, na dno staviti posudicu sa vodom i ubaciti modlu sa hlebom da kisne 1 sat.

Nakon tog vremena izvaditi hleb iz rerne i zagrejati je na 220 stepeni. Vratiti modlu sa hlebom u rernu, voda bi trebalo da je počela da ključa, i sve zajedno peći 40 minuta na 220 stepeni.

Pečeni hleb izvaditi na rešetku, prekriti ga krpom i ostaviti ga da se dobro ohladi.
Na kraju vam ostaje da uživate u svom domaćem hlebu. Dobićete hleb s divnom hrskavom korom i sundjerastom sredinom.



* Sve ovo možete pogledati kako Oleg radi i priča ovde.

Kada savladate mešenje  hleba s ovom količinom vode, sledeći put možete povećati na 250 ml vode, ne menja se količina brašna, kvasca i soli. Ova količina brašna može primiti do 280 ml vode.
Mešenje hleba sa više vode zahteva malo više strpljenja, ali ako sledite uputstva za osnovni hleb, steknete iskustvo, svakako će vam i to uspeti. Takav hleb će biti još vazdušastiji i ukusniji.

Kod nas je hleb poslužen uz Piletinu na luku, pire od spanaća i turšiju
.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...