среда, 29. март 2017.

LABUDIĆI

N nedavno održanom BakeUp-u u Beogradu bila sam učesnik i deo saradnika portala Mesimo zajedno. Za tu priliku trebalo je pripremiti neko dekorativno pecivo i ja sam se odlučila za ovo.
Recept je objavljen ovdei sledila sam uputstva u njemu prikazana za oblikovanje labudića.

Pecivo je zanimljivo svima, posebno bakama i deci, pa je nestalo sa stola iako je bio samo izložbeni eksponat.



      SASTOJCI:

500 g mekog brašna
10 g svežeg kvasca
1/2 kašičice soli
60 g šećera
1 jaje
100 g maslaca
200 ml mleka
100 g čokolade
i još
1 jaje za premazivanje ( može, ali i ne mora )

     PRIPREMA:

U toplo mleko staviti 1 kašiku brašna i 1 kašiku šećera, izmrviti sveži kvasac i ostaviti 10-tak minuta da nadodje.

Brašno pomešati sa malo soli, ostatkom šećera, dodati nadošli kvasac, jaje i otopljeni maslac.
Umesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke. Pokriti testo prianjajućom folijom i ostaviti ga 30 minuta na toplom da nadodje.

Na pobrašnjenoj podlozi nadošlo testo razviti u krug debljine 0,5 cm i modlom ili većom čašom seći krugove.

Od dobijenih krugova oblikovati labudiće. Na svaki krug staviti malo rastopljene čokolade, samo na donji deo kruga, malo van ivice kruga, tako da veći deo čokolade bude u levom delu kruga.

Preklopiti krug i nežno rukama utapkati ivice jer će se tokom pečenja one odignuti i labudići neće biti lepi.

Oštrim nožem zaseći gornji deo testa do 2/3 kruga, s desna na levo zaseći, i taj isečeni deo izviti da bude vrat labuda. Vrh glave pritisnuti da se dobiju usta labuda.

Na desnoj strani donjeg dela kruga napraviti nekoliko rezova, pa gornji deo tog testa izdići od donjeg dela da bi se dobilo perje u repu labuda.

Oblikovane labudiće stavljati u pleh obložen pek papirom, uključiti rernu na 180 stepeni da se zagreje dok završite oblikovanje peciva.

Pre pečenja labudiće premazati umučenim jajetom, ili ne morate da ih premazujete, i peći ih na 180 stepeni do zlatno- žute boje.

Ohladjene labudiće završno ukrasiti otopljenom čokoladom. Uz pomoć čačkalice napraviti oko i usta na pečenom testu.



уторак, 28. март 2017.

KOKOS C FANTAZIJA

Kada biram sastojke za poslastice uglavnom su to poznati i provereni proizvodi. Na našem tržištu najkvalitetniji i najširi asortiman slatkog programa je našeg  C brenda. Uvek u kući imam njihov prašak za pecivo, vanilin šećer, neki od pudinga i nezaobilazni šlag. Uz takve proizvode kvalitet poslastice je zagarantovan.

Ovog puta odabrala sam Kokos C fantaziju. Za ljubitelje kremastih i kokos poslastica, nežna i lagana poslastica koja dobro rashladjena prija svakome.



SASTOJCI:
Kora:
5 belanaca
120 g kristal šečera
80 g mekog brašna
100 g C kokosa
1/2 kesice C praška za pecivo
malo soli
100 ml toplog mleka

Fil:
5 žumanaca
1 C puding od banane
1 C puding s ukusom slatke pavlake
180 g šećera u prahu
1 kesica C vanilin šećera
500 ml mleka
100 g C kokosa
200 g butera
i još
200 g C šlag krema belog
400 ml hladne kisele vode



PRIPREMA:

Za koru umutiti belanca u čvrstu penu, dodati šećer i još malo mutiti dok se šećer ne istopi.
Dodati malo soli, kokos i na kraju brašno pomešano s praškom za pecivo. sve sastojke sjediniti laganim mešanjem i staviti u pleh veličine 20x30 cm obložen pek papirom.

U rerni zagrejanoj na 180 stepeni peći koru izmedju 10-15 minuta.
Toplu koru izbockati viljuškom na više mesta i preliti je toplim mlekom. Ostaviti koru u plehu dok ne upije mleko, a zatim je izvaditi i staviti na tacnu.

Za fil umutiti pudinge sa žumancima, vanilin šećerom i 100 ml mleka. Ostalih 400 ml zagrejati.

Kada mleko proključa, tako toplo sipati u smesu sa žumancima, sjediniti mešajući varjačom, vratiti celu količinu fila u šerpu i na laganoj vatri kuvati nekoliko minuta uz neprestano mešanje.
Na ovaj način žumanca se neće zgrudvati i fil će vam biti bez gromuljica.

Skuvani fil presuti u posudu, prekriti ga prianjajućom folijom i ostaviti ga da se potpuno ohladi.

Za to vreme umutiti buter sa šećerom u prahu.

Kada je puding potpuno ohladjen, dodavati po kašiku butera i sve dobro umutiti u penastu masu. Na kraju dodati kokos i sve sastojke sjediniti.
Fil staviti preko kore, poravnti ga i ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i stegne.

C šlag umutiti sa 400 ml dobro ohladjene kisele vode, staviti preko fila od pudinga, poravnati ga i išarati po želji.

Kolač staviti u frižider da se ohladi. Najbolje ga je napraviti dan ranije.



* Kada birate sastojke za svoje poslastice, obavezno pogledajte široki asortiman C slatkog programa. Vaše poslastice će imati vrhunski ukus i kvalitet :)



понедељак, 27. март 2017.

BAKEUP- FESTIVAL FINOG HLEBA, PECIVA I KOLAČA BEOGRAD 2017. i MESIMO ZAJEDNO

Ovog vikenda, 25.-26. mart, u beogradskom Delata citiju održan je tradicionalni BakeUp. Veliko zadovoljstvo mi je bilo da sa svojim prijateljicama i saradnicama portala Mesimo zajedno prisustvujem ovom dogadjaju koji, na jednom mestu, okuplja sve zaljubljenike specijaliteta od testa :)


Vredne ruke saradnica Mesimo zajedno su i ovog puta učinile čuda od testa i predstavile se posetiocima u Delta citiju svojim umećem. Slana i slatka peciva, uz naš omiljeni Alfa kvasac, mamila su posetioce da ih probaju, što su na kraju i uradili iako je bila zabrana konzimiranja izloženog peciva. A šta ima lepše i bolje za jednu ženu kad im peciva izadju van kuhinje, predstave se svojim umećem i široj publici, i na kraju sve nestane sa stola.

Da i vi vidite kako je to izgledalo- pogledajte priložene fotografije sa imenima saradnica.













Hvala našoj domaćici i menadžeru Lesaffre Srbija Mileni Obradović na divnom druženju :)


A naši domaćini nas uvek obraduju prigodnim poklonom koji ni ovoga puta nije izostao.



Hvala puno portalu Mesimo zajedno i našim domaćinima na BakeUp-u Beograd 2017. Do sledećeg vidjenja :)

недеља, 12. март 2017.

PASTA ALFREDO SA SPANAĆEM

Pratim na internetu recepte koje objavljuje TASTY, često mi se puno toga svidi, ali i zaboravim na to što sam videla. Juče sam videla ovu pastu i odlučila da je odmah isprobam da ne bih i na nju zaboravila. Njihovi recepti su brzi, zanimljivi a ipak ukusni. Nema puno zahtevnih stvari tako da ih i početnici u kuhinji mogu napraviti i uživati u domaćoj hrani.

Kod ove paste mi se svidelo što nema pavlake za kuvanje, tu je mleko, i što se sve sprema u jednoj šerpi. Spas za domaćicu, jer ponekad puno posudja u sudoperi ostane nakon pripremanja paste. Tu je i spanać koji je sada stigao, pa malo zeleniša u tanjiru nikad nije višak.



       POTREBNO:

200 g pilećeg belog mesa
100 g mesnate slanine
200 g očišćenog spanaća
400 ml mleka
200 g pena
po ukusu: so i biber
malo belog luka
1 šolja rendanog parmezana

        PRIPREMA:

Iseckati slaninu na sitno i propržiti je u dubljem tiganju do rumene boje.

Dodadti iseckanu piletinu i pržiti je dok ne promeni boju i blago se zarumeni. Izvaditi piletinu iz posude.

U posudu dodati očišćeni i oprani spanać, posoliti ga i pobiberiti po ukusu, dodati i beli luk, te naliti mlekom. Staviti i piletinu nazad u posudu.

Kada mleko proključa dodati pene, smanjiti temperaturu na srednju i ostaviti 10-tak minuta da se sve zajedno kuva.

Na kraju dodati narendani parmezan, promešati dobro da se sve sjedini i još toplu pastu poslužiti uz salatu po izboru.

* Kod mene su mere za 2 osobe. Kako je naš parmezan po kvalitetu daleko od onog pravog, ja sam u gotovu pastu dodala 100 g narendane gaude, a parmezanom sam dodatno posula pastu, u tanjiru, prilikom služenja.




субота, 11. март 2017.

KARAMEL MAFINI

Već dugo nisam pravila mafine, a baš mi se nešto vrzmalo po glavi da ih mogu danas napraviti. Pregledala sam Dosta recepata ovih dana, nekako mi je u sećanju ostaalo da mogu biti i karamel mafini. U originalnom receptu koriste se mekane karamele, ja takve nisam imala, a one svoje omiljene lešnik karamele ne bih baš da "strpam" u mafine. Onda se setim da mi je ćerka letos donela iz Pariza teglicu confiture de lait, ili dulce de leche koju nisam ni otvorila. I, eto meni svih sastojaka pri ruci za ove neodoljive mafine. Čak mi se čini da je ova kombinacija mnogo bolja od karamela. Vi sami odlučite koja vam se varijanta više svidja, ali ih svakako isprobajte.


        POTREBNO:

100 g mlečne čokolade
100 g šećera
10 kom ( 60 g ) karamela ili 2 vršne kašike confiture de lait
2 jajeta
prstohvat soli
5 kašika tečnog jogurta
6 kašika ulja
1 kesica rum vanilin šećera
2 kašičice praška za pecivo
200 g brašna



        PRIPREMA:

Rernu zagrejati na 180 stepeni, a kalup za mafine obložiti papirnim korpicama.

Mlečnu čokoladu izlomiti i omekšati je na pari ili u mikrotalasnoj rerni.

U posudi umutiti so, šećer, jogurt, ulje, vanilin šećer, pa umešati rastopljenu čokoladu i jaja.

Pomešati brašno s praškom za pecivo, dodati ga u prethodnu smesu i sve dobro sjediniti.

Na kraju dodati 2/3 iseckanih karamela, ili 1 vršnu kašiku confiture de lait u smesu, sve dobro sjediniti i puniti papirne korpice do 2/3. Preostalu 1/3 karamela posuti po vrhu mafina pre pečenja.

Mafine peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta. Isključiti rernu, ostaviti ih u njoj još 5 minuta i nakon toga ih izvaditi sa sve kalupom da se malo prohlade.

Prohladjene mafine izvaditi iz kalupa, po vrhu premazati preostalim karamel kremom, confiture de lait, i uživati :)




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...