четвртак, 25. јануар 2018.

PAMUK POGAČICE

Volim da gledam, a i pratim, mnoge strane vlogere na YT. Najčešće su to ruske, turske ili grčke vlogerke. Ali, nekako najviše ideja za pecivo raznih oblika nalazim kod turskih vlogerki. To umeće pravljenja raznih oblika, uvek nešto novo saznam, toliko me fascinira da nekada ne znam šta bih pre od vidjenoh isprobala.
Ovog puta sam se odlučila za ove mekane i mirisne pogačice, tako mekane, da im stvarno ime potpuno odgovara- Pamuk pogačice.
Mere su tačno po receptu; nisam imala njihovu čašu za čaj, ali sam pronašla odgovarajuću šolju i sad je moram čuvati, ostala mi je samo ona, jer je tačno 125 ml kako i treba za pripremu ovog peciva.

Pecivo je mekano, masno tokom izrade, ali ne treba dodavati brašno da biste testo napravili nelepljivim.
Kad sve lepo umesite, na posudi vam neće ostati ni trunka zalepljenog testa ili višak brašna.


     POTREBNO:

      testo:
1 čaša tople vode
1 kašika šećera
20 g svežeg kvasca
2 kašike grčkog kogurta
1 kašičica soli
1 jaje
1 čaša mleka
1 čaša ulja
75 g butera
9/10 čaša mekog brašna

     nadev:
sir po želji

   premaz:
1 jaje
* mera je čaša od 125 ml

       PRIPREMA:

U posudu za mešenje staviti toplu vodu, šećer, izmrvljen kvasac i 2 kašike brašna. sve to dobro promešati i ostaviti na toplom 10-tak minuta da kvasac zapeni.

Mleko i ulje pomešati i zagrejati da bude mlako.

U kvasac dodati polovinu brašna, posoliti, dodati jaje, jogurt, mlaku mešavinu ulja i mleka i uz postepeni dodatak preostalog brašna, varjačom mesiti testo.

U tako lepljivo testo, ne dodavati ništa više brašna, dodati mekani buter koji je stajao na sobnoj temperaturi.
Sada rukama polako mesiti testo tako da buter sve više ulazi u njega, da vam se ne pojavljuje na površini masni komadi, a da testo postane masno i elastično. Treba će vam 10-tak minuta mešenja da se dobije testo odgovarajuće strukture.



Tako umešeno testo, pokriti prianjajućom folijom i ostaviti na toplom mestu, neka to bude radijator ili TA peć, kao kod mene. Ostaviti ga 30 minuta da nadodje i udvostruči količinu.
U videu je testo u vatrostalnoj posudi sa poklopcem stajalo u rerni na 50 stepeni.

Kada je testo lepo naraslo otkidati loptice koje blago zaoblimo i ostavimo na radnoj površini dok sve loptice ne napravimo. Kod mene ih je bilo 20 komada veličine mandarine.

Svaku lopticu nežno prstima rastanjiti na krug prečnika oko 15 cm, u sredinu staviti nadev po želji, sakupiti krajeve testa u središnji deo krua, a onda dlanovima valjati testo da se dobije loptica.
Tako pripremljene loptice stavljati u pleh obložen pek papirom.



Pripremljene loptice ostaviti 20-tak minuta na toplom, a za to vreme rernu zagrejati na 210 stepeni.

Kada su pogačice lepo narasle, premazati ih umućenim jajetom i peći ih u rerni zagrejanoj na 210 stepeni oko 20 minuta. Moja rerna nije sa ventilatorom, pa vi vreme pečenja prilagodite svojoj rerni.


Pečene pogačice izvaditi iz pleha, kratko ih prekriti kuhinjskom krpom da se malo prohlade i dodatno odmeknu, a onda uživati.