среда, 17. јануар 2018.

PILEĆI BATACI S ORZO PASTOM

Orzo pastu sam dugo zaobilazila u našim marketima, a kad sam poželela da je isprobam kod nas u gradu je više nije bilo. Ali, zato je tu Grčka i letovanja, pa se ne vraćam bez nekoliko pakovanja ove paste. Često je spremam kao prilog, meni zamenjuje pire krompir i pirinač, a ovog puta je bila baš u glavnom jelu.
Piletina i orzo pasta, još malo začina, nekih dodataka koje ne bismo nikad pomislili da idu ovde, ali ručak je bio pun pogodak. Pravi ukus piletini je dao specijalan začin, opet iz Grčke, pa vi sledeći put nemojte zaboraviti, pored maslinovog ulja, orzo pastu i začin za piletinu kad se nadjete u Grčkoj.
Već u mislima vidim more, čujem šum talasa, osećam grčku hranu i željno čekam puno zrelog i mirisnog voća. Vidimo se na nekoj plaži i ovog leta :)



        SASTOJCI:

2 pileća bataka sa karabatakom
2 glavice crnog luka
1 šargarepa
malo ulja
150 g orzo paste
100 ml pavlake za kuvanje
4 dl pileće supe
po ukusu: biber, so i začin za piletinu
200 g trapista

      PRIPREMA:

U dobljem tiganju na malo ulja prodinstati iseckani crni luk da postane staklast.
Dodati dobro oprane i malo posoljene batake i karabatake, iseckanu šargarepu i kratko propržiti da piletina dobije blagu rumenu boju.

Dodati pola pileće supe, poklopiti, i na srednjoj temperaturi kuvati oko 30 minuta da piletina bude skoro kuvana.

U piletinu dodati orzo pastu, sve zajedno dinstati uz dolivanje pileće supe dok testenina ne nabubri.
Zatim sipati pavlaku, začiniti po ukusu, i kuvati dok suvišna tečnost ne uvri.

Gotovo jelo posuti rendanim trapistom i poslužiti dok je još toplo.

* Ako žurite, možete mesto odvojiti od koske, iseckati na kockice i ceo postupak nastaviti kako je opisano u receptu. Možete dodati i 200 g šampinjona. Ja sam ih izostavila jer mi ne prijaju u ovoj kombinaciji.