недеља, 28. јануар 2018.

SPANAĆ SA UŠTIPCIMA OD MESA

Kad je ovako tmuran i maglovit dan, uvek mi je prva pomisao da hranom, bar malo, obojim dan. Danas jedan zeleni ručak koji priziva proleće i budjenje prirode.
Spremam često spanać, a i razne faširane šnicle i ćuftice, a ovog puta još jedan novi recept za uštipke od mesa koje možete kombinovati i sa drugim varivima i prilozima.



       POTREBNO:

     (za 4 osobe, vreme pripreme 40 minuta)

500 g spanaća
30 ml ulja
2 kašike brašna
2 čena belog luka
500 ml mleka
po ukusu: so ili mešavina biljnog začina

   za uštipke:

500 g mlevene junetine
100 ml mineralne vode
prstohvat sode bikarbone
1 manja glavica crnog luka
50 g sitno seckane šunke
po ukusu: biber i so
ulje za prženje



       PRIPREMA:

Spanać očistiti i obariti ga u slanoj vodi. Potom ga ocediti od suvišne tečnosti i sitno iseckati.

U posudi sjediniti mleveno meso i sve sastojke potrebne za uštipke, te tako pripremljenu smesu ostaviti 1 sat u frižideru.


U tiganju zagrejati ulje, kašikom vaditi uštipke i spuštati ih na ulje. Pržiti ih sa obe strane, na srednjoj temperaturi, dok ne porumene.
Pečene uštipke vaditi na upijajući papir da se prohlade.

Spanać pripremati pred samo služenje.
Na malo ulja propržiti brašno, staviti iseckani beli luk i promešai. Skloniti sa ringle i dodati spanać.

Ponovo vratiti na ringlu te postepeno dolivati mleko neprekidno mešajući dok se ne dobije gušće varivo. Začiniti po ukusu, skloniti sa ringle i servirati odmah.


Jelo poslužiti uz zelenu salatu- odmah će vam dan biti veseliji i prijaće vam ovo ukusno jelo.