среда, 07. фебруар 2018.

BAKINA PITA

Svako ima neku pitu koju pamti iz detinjstva. Naravno, nekako su uvek ta sećanja vezana za baku, pa otuda i takav naziv kod moje prijateljice Tanje s Coolinarike.

Za mene neobična pita, ali jako ukusna i sasvim jednostavna za pripremu.


       POTREBNO:

Testo:

500 g brašna
150 ml mleka
150 ml vode
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli

Preliv:

3 jajeta
180 ml kisele pavlake
100 ml kiselog mleka
malo soli
120 g margarina

      PRIPREMA:

U mešavini tople vode i mleka staviti šećer i izmrvljen kvasac. Nakon 10 minuta dodati brašno i umesiti mekano elastično testo. Prekriveno testo ostaviti na toplom mestu 30 minuta da naraste.

Naraslo testo rastanjiti u četvrtasto koru koju premažete margarinom sobne temperature i uviti u rolat.

Pleh podmazati margarinom pa posuti brašnom.

Rolat razvući na debljinu malog prsta, seći trake i redjati trake u pleh, traku do trake sa malim razmacima, oko 3 mm.

Pripremiti preliv od jaja, kisele pavlake i kiselog mleka i malo ga posoliti.
Preliv preliti preko traka, ali tako da udje i u medjuprostor i celo testo bude dobro natopljeno njime.

Rernu zagrejati na 200 stepeni, staviti pripremljenu pitu i peći je dok po vrhu ne dobije lepu rumenu koricu.

Pitu prohladiti i poslužiti uz neki kiselo-mlečni napitak.