четвртак, 08. фебруар 2018.

BEGOVA ČORBA

Za ovu čorbu sam čula prvi put na Coolinarici od članica iz Bosne. Kako ne mogu naći bamiju, ja sam ovu čorbu spremala bez nje. Znam da nije to to, ali svi ostali sastojci i način pripreme je isti.
Čorba je kalorična pa je možete poslužiti i kao samostalni obrok.


       POTREBNO:

250 g belog pilećeg mesa
1 šargarepa
1 koren peršuna sa listom
50 g korena celera
50 g brašna
50 g maslaca
1‚žumance
50 ml neutralne pavlake
po ukusu: so, biber i mešavina biljnog začina
limunov sok

      PRIPREMA:

Meso oprati, korenasto povrće očistiti i naseckati u kocke, pa sve zajedno kuvati dok ne odmekne. Supu sačuvati za čorbu. Meso možete iseći u komadiće, ili ga iskidati u froncle.

U šerpu staviti buter da se otopi, dodati brašno i kratko propržiti, doliti supu u kojoj se kuvala piletina i kuvati 15- minuta da se brašno skuva a supa izgubi brašnjav izgled. Nakon tog vremena čorbu procediti, dodati meso i povrće i sve zajedno kratko prokuvati.

Skloniti šerpu sa ringle, dodati umućeno žumance sa pavlakom i sve dobro promešati da se sjedini.
Ako imate bamiju, nju posebno skuvajte u vodi sa limunovim sokom i dodati je na kraju kuvanja u čorbu.

Čorbu pri kraju kuvanja začiniti po ukusu. Nakon što ste je sklonili sa ringle, dodali pavlaku i jaje, možete dodati još malo limunovog soka po ukusu.

Čorbu poslužiti uz kolutove limuna.