четвртак, 08. фебруар 2018.

BELE PLAZMA OBLANDE

Jako dugo nisam pravila nikakve oblande. Jedno vreme sam ih pravila često, posebno kad je ćerka bila mala i obožavala je čokoladne, a meni je bilo posebno uživanje kad vidim kako ona i drugarice pojedu sve što pred njih iznesem.
Onda su došli drugi kolači, pisanje bloga, a oblande su pale u zaborav. I pre neki dan mi se ćerka žali kako nema gde, u Parizu, da kupi oblande a baš ih se uželela. Meni su u planu bili drugi kolači, ali na samu reč oblande sve se promenilo i evo još jednog dobrog, brzog i ukusnog recepta koji će mnogi zavoleti.
Jedva sam sačekala da se stegnu i ohlade, počela da sečem, i uživam u ukusu. Kao da jedem mlečne karamele sa Plazmom. Još kad bih mogla nekako da ih pošaljem ćerki pa da uživanje bude potpuno.       POTREBNO:

250 šećera
250 ml mleka
250 g margarina ili butera
200 g bele čokolade
300 g mlevenog Plazma keksa

        PRIPREMA:

U šerpu staviti šećer i mleko, staviti na ringlu i pustiti da proključa, smanjiti temperaturu na srednju i sačekati da se šećer otopi.
Ne treba duže od 2-3 minuta kuvanja. Odmah dodati margarin ili buter i belu čokoladu, i uz mešanje otopiti sve na umerenoj temperaturi.

Skloniti šerpu s ringle, staviti Plazmu i sve dobro promešati da se sjedini keks sa ukuvanim mlekom.

Nije potrebno hladjenje fila. Samo onoliko vremena koliko je potrebno da otvorite pakovanje oblandi i krenete sa nanošenjem fila. Fil se nanosi na rebrasti deo oblande, ravnomerno ga rasporediti da svaka šupljina bude popunjenja, staviti drugu koru oblande i tako 4 puta.
Fila je dovoljno za 5 velikih listova oblandi.

Pripremljenu oblandu prekriti papirom za pečenje, pritisnuti odozgo nekim teškim predmetom i ostaviti na hladnom bar 2 sata da se dobro ohladi i stegne.

Ohladjenu oblandu seći po želji i uživati.