субота, 24. фебруар 2018.

BELGIJSKI VAFLI

Poznata sam kao osoba koja gomila sve moguće kuhinjske aparate, posudje i bezbroj raznih sitnica za kuhinju. Neke imam i u duplikatu, posebno male kućne aparate, ali me to ne sprečava da i dalje kupujem. Ovog puta je to bio aparat za vafle, a odavno već imam, i to drugi po redu, aparat za galete u obliku srca. Ako ste mislili da su to isti aparati, prevarili ste se. Uopšte nisu isti finalni proizvodi koji iz njih nastaju. I tako je došao red da isprobam najnoviji kuhinjsko "levo smetalo" koje nije moglo nigde da nadje mesto u kući. Kako su nam se vafli dopali, očigledno će ovaj aparat uvek biti pri ruci i u upotrebi. To posebno raduje mog supruga jer se uvek pita: "Zar ti i to treba?!"        POTREBNO:

*mera je šolja od 250 ml

2 šolje brašna
2 jajeta
malo limunovog soka i korice ( imam sreću da sam dobila organski limun, domaći)
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 šolje jogurta
1 šolja mleka
prstohvat soli
1/4 šolje šećera
1/4 šolje maslaca ili ulja

      PRIPREMA:

Umutiti sve sastojke za testo da nema gromuljica. Možete posebno sjediniti suve, a posebno mokre sastojke i na kraju ih spojiti.

Ostaviti testo 15 minuta dok vi zagrejete aparat. Aparat zagrejte na najjače, a zatim smanjiti na srednju jačinu i početi sa pečenjem.


U svaki deo aparata staviti po srednju kutlaču smese i lepo je razvući. Ako se plašite da će vam se testo zalepiti i da će vafli ostati na ploči, vi aparat premažite sa malo ulja pre početka pečenja.
Ja nisam premazivala, a nisu se ni zalepili. Samo ne otvarajte aparat jedno 5-6 minuta. Toliko je vremena potrebno da se vafli ispeku.


Pečene vafle polako podići drvenom špatulom i ostaviti ih na papirnom ubrusu da se malo prohlade. Nikako ne direktno na tacnu jer će se ovlažiti.

Vafle poslužiti sa prelivom i voćem po želji. Kod mene su to bile banane i karamel preliv. Uz to sam imala kompot od jabuka :)

* Od ove mere dobila sam 10 velikih, mekanih i ukusnih vafla.