субота, 10. фебруар 2018.

CELER U NARANDŽINOM SOKU

U ovom receptu je samo povrće i sok od narandže, uz malo maslinovog ulja, i ja bih to svrstala u salatu.
Brzo se priprema, jedino seckanje povrća oduzima puno vremena, a na kraju se dobije jedna osvežavajuća i neobična salata koju možete služiti uz skoro sve: meso, ribu, krompir, uz suhomesnato kao predjelo i šta se već vama svidi.


          POTREBNO:

1 koren celera (oko 700 g)
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
5-6 srednjih narandži
maslinovo ulje

         PRIPREMA:

Celer, šargrarepu i luk oljuštiti i pripremiti dasku za sečenje i oštar nož


Od narandži iscediti sok.Celer seći u tanke listove, onda u štapiće, pa u kockice.


Šargarepu seći u duge i tanke štapiće, a zatim u kockice.Na kraju sam imala 500 g očišćenog i iseckanog povrća. Od pripremljenih 10 narandži potrebno je bilo samo 5. Bile su jako sočne.


U šerpu staviti maslinovo ulje, bar 1 cm visine, iseckani luk, celer i šargarepu, te sve kratko propržiti, uz mešanje, da sve povrće primi ulje po površini.


Nakon toga sipati sok od narandži tek toliko da sve povrće ogrezne u njemu.


Najpre sve prokrčkati na višoj temperaturi da počne da ključa, smanjiti temperaturu na srednju i, u poklopljenoj posudi, sve to dinstati dok povrće sasvim ne odmekne a sok uvri.

Ja sam koristila veću a pliću šerpu kako bi se kraće sve termički obradjivalo.


Ako volite da vam se povrće malo oseća pod zubima i da to bude prava salata, trebaće vam oko 30 minuta kuvanja.

U slučaju da volite da to bude kao neka kaša koja se može i mazati na prepečeni tost, onda krčkajte sve povrće dok se sve ne raskuva, ili secite povrće na još tanje listiće. Može vam biti varivo koje ćete jesti samostalno.


Ja sam ostavila da to bude salata.

Ovako pripremljeno povrće možete upakovati u kutiju i ostaviti u frižideru da se dobro prohladi, pa ga poslužiti po želji i potrebi.
Tako spremljeno može stajati nekoliko dana u frižideru.Ja sam poslužila kao salatu uz kineske uštipke i pire krompir. Bio je to jako ukusan ručak. Salata svojim ukusom, bez trunke bilo kakvog začina, svakoga će iznenaditi ali i naterati da je probaju.* Recept sam radila po instrukcijama svoje ćerke, ali na kraju sam dobila potpuno drugačiji izgled. Jovana kaže da sam pogrešila u sečenju celera, trebalo je da bude providno tanak, koristila sam pitinčano ulje umesto maslinovog, a i sama dužinja kuvanja je bila, kod mene, kraća.

Da biste videli originalni izgled ja sam napravila kolaž Jovaninih fotografija za bolji prikaz pripreme i finalnog jela. Ona ga jede kao varivo jer joj je baš zasitno.
Foto montaža rezultata