недеља, 11. фебруар 2018.

GOST BLOGA- COOLINARIJA BY NALE


Imam veliku čast i zadovoljstvo da na Kuhinjskim čarolijama ugostim svima poznatu, a meni posebno dragu, blogerku Natašu s bloga Coolinarija.

Natašu sam upoznala, onako virtuelno, pre desetak godina na Coolinarici. Svideli su mi se njeni recepti od kojih je svaki mogao da se nadje baš tog trenutka na mom stolu, a verujem i stolu mnogih od vas. Od početka svog gastro predstavljanja Nale je negovala tradicionalnu kuhinju: jela koja ne zahtevaju skupe namirnice, nazive recepata koje ne razumemo i uvek je svaki recept bio precizan, tačan i greške nije bilo.
Onda su polako svi počeli da napuštaju Coolinariku, otvaraju svoje blogove, ali smo se ubrzo našle i u tom novom svetu i do danas ostale u kontaktu, a imala sam zadovoljstvo i da je lično upoznam.
Ako se za nekoga može reći, onako po starinski, osoba koju možeš "na ranu da priviješ", onda je to svakako naša Nale. Toliko neposredna, mila i draga mlada dama, osoba sa stavom, ali nekako tiha i nečujna dok ne kreneš da je polako upoznaješ i otkrivaš sve njene vrline. Takvi su uostalom i njeni recepti i sam blog. Pomalo skriveni od velike reklame, iskreno mislim da ona to nikada nije htela a mogla je ostvariti, zaljubiš se i zavoliš svaki recept jer ima svoju priču, neku toplinu domaće atmosfere, vidi se velika ljubav prema hrani, jugu i neizostavnom Zaplanju. I tako dok nekoga pratiš na blogu, čitaš recepte, ali i izmedju redova, upoznaš osobu koja stoji iza tih slova i fotografija. Da ne budem suviše pristrasna, ali redovno pratim i čitam sve što objavi jer to je moja omiljena blogerka.

A sada nekoliko pitanja kroz koja će Nataša predstaviti svoj blog COOLINARIJA.


1. Kako si došla na ideju da pišeš blog i neke osnovne karakteristike bloga?

Nisam imala ni najmanju ideju o blogu i onome šta sve blog predstavlja i pokriva, kada sam pre osam godina vrlo stidljivo i nespretno zakoračila u svet blogera. Sve što sam imala bila je želja. Želja da naučim više, steknem nove kulinarske veštine, kao i to da sa svima koji vole hranu delim ono što spremam i da njihova mišljenja dođu do mene. Otud i ime bloga COOL kulINAR I JA.

2. Kad pomisliš na hranu, koji su to prvi mirisi i jelo koje ti iskrsne pred očima?
Kada pomislim na hranu, prvo što mi je u mislima je hleb. Ima mnogo činilaca zašto je to tako ali da svedem priču na par reči – bilo je gladnih dana u mom životu. Iz ušuškanog i lagodnog života našla sam se na vetrometini bez ikoga. Bili su to dani bukvalne gladi. Tada se moja slika o hrani i čemu ona koristi mnogo promenila. Naravno da su tu i prijatne asocijacije na neke omiljene torte iz detinjstva, poput Grilijaš ili Reform torte ali i pasulja sa kolenicom, domaće supe sa knedlama i naravno, šopske salate.

3. Šta je to što ti je najlakše, a šta najteže tokom nastanka posta na blogu? 

Najlakše mi je kada je sve spremno za objavu i sve što je potrebno jeste napraviti jedan klik. Najteže stvari su one tehničke prirode i odnose se na rad bloga. Mada, ponekad i inspiracija zakaže. 

4. Koji ti je omiljeni začin bez koga nikada nije tvoja kuhinja. Ne računamo tu: so, biber, papriku i sl.?

Moj omiljeni začin jeste zeleni kardamom, koji sam jedno vreme koristila i u kafi. Izuzetan je i neizostavan kao začin u mnogim jelima indijske i azijske kuhinje. Istini za volju, rado ga koristim i u kolačima.

5. Koliko je pisanje gastro bloga promenilo tvoj pogled na hranu? 

 Moji stavovi o hrani se nisu mnogo izmenili u samoj osnovi, ali se mnogo promenio pogled na kreativnost koja se izražava kroz pripremu namirnica tj. hranu. Da mi je neko pre osam godina rekao da će to biti ovako, ne bih mu verovala. S druge strane, izuzetno sam srećna što sam uspela da napredujem i naučim mnogo toga jer to je bila osnovna želja pokretanja bloga i ulaska u gastro svet.

Jedan od najboljih postova koji sam kod Nataše pročitala, a verujem i vi, je post u kome opisuje Zaplanje, taj zaboravljeni deo naše lepe Srbije, odiše velikom ljubavlju prema prirodi, ljudima, hrani i svemu što mi koji tamo nismo bili možemo da osetimo i doživimo. Putovanje kroz vreme, divne fotografije prirode i onda na kraju recept koji je toliko jednostavan a opet jedinstven Paprike Puzderke

Ako dosad niste pročitali ovaj jedinstveni post, obavezno ga pročitajte i uživajte!

Kako i sama Nataša kaže:... volim jednostavna jela, jela koja su deo mog Zaplanja, onaj miris toplog ognjišta kada su svi na okupu, želim da sačuvam te recepte od zaborava i predstavim ih u novom svetlu."

Naravno da se tu mora naći mesto za SUKANA BANICA koju mnogi nikad nisu probali, ja jesam ali onu iz Bele Palanke, a spremanje nje zahteva veliko iskustvo i strpljenje. Možda vas ovaj post natera da se upustite u tu avanturu. Već same fotografije zamirišu i mame da se proba.Još jedna lepa i nežna priča o dedi, junaku njenog detinjstva, starini koji odoleva vremenu i nevoljama, ali i čoveku koji je spreman da zaplače: "Znao je i da zaplače. Onako, muški – tiho i bolno. Uvek kada bismo odlazili, na rastanku bi puštao po koju suzu, iako stegnut i sa velikom samokontrolom, a uz obavezne reči: “Javite se, čim stignete. Da ne brinemo. Samo desetina reči, ne treba drugo”.

Moram iskreno reći da su mi suze tekle dok sam čitala sve što je Nale napisala u svom postu za recept DEDIN PASULJ. Sećala sam se svojih deda i njihovih priča, omiljene hrane, toplih reči i pouka kako ići kroz život. Srećne su osobe koje su imale takve pretke.


Kada pratite nekog blogera pažljivo i kroz duži period, polako počnete da upoznajete navike i prepoznajete omiljene namirnice, a za Natašu mogu reći da voli jednostavna, ukusna jela koja uvek pojedeš i još dosipaš, a na kraju se žališ kako si preterao u jelu.

Jedno od takvih jela je i ZAPAČENA BORANIJA. Boraniju volimo, spremam je na razne načine, ali nakon ponovnog čitanja, obećavam da ću je sigurno ovog leta isprobati baš po ovom receptu.


Mogla bih ja još puno i dugo da vam predstavljam i otkrivam postove koje sam sa uživanjem čitala više puta, ali morate nešto i sami da otkrijete. Nataša zaslužuje vašu pažnju, nadam se da će i vas privući recepti i naterati da ih isprobate. Mene je osvojila THE PITA S MESOM, bila nam je pratilac i saputnik na jednom lepom jesenjem putovanju. Tako je Nataša "putovala" sa nama a da se nije pomerila iz Beograda.

I za kraj, nešto slatko. Na COOLINARIJI možete pronaći puno slatkiša: sitnih kolača, dizanog testa ali i orijentalnih poslastica koje se spremaju za praznike i Slavu.

Posebno bih izdvojila DIVIT BAKLAVU zbog načina pripreme, ali i kvalitetnih sastojaka i izgleda koji mami da "ukradete" recept i uvrstite ga u spisak za naredno praznovanje.


Pokušala sam da vam rečima, receptima i fotografijama predstavim COOLINARIJU i Natašu, a ako je nešto ostalo nedorečeno, skriveno ili propušteno- tu ste vi da zavirite na blog i otkrijete neku svoju priču i nastavite druženje i putovanje sa Naletom :)

Veliko hvala Nataši na pomoći i saradniji u nastanku posta. Nešto će biti iznenadjenje i za nju samu, ali znam da će to biti prijatno iznenadjenje :)

PRATITE I ČITAJTE COOLINARIJU, a Nataša će vas svaki put odvesti u čudesan svet hrane, juga Srbije, ponekad i van granica naše zemlje, ali će to biti zanimljivo  druženje i putovanje.

                                          HVALA NALE NA GOSTOVANJU :)