среда, 07. фебруар 2018.

GRAŠAK SA SLANINOM

Kad imaš dobru domaću slaninu, a jede ti se neko varivo na malo drugačiji način, onda je ovaj recept pravo rešenje.
Ovog puta je grašak kupovni, nikada ne ostavljam grašak za zimu jer mi ne bude lep kao ovaj koji se može kupiti zamrznut. Moram priznati da imam jedan trik kad biram grašak u kesi koja nije providna. Polako opipam kesu, moram da osetim zrno pod rukom, pa ako je ono sitnije to je znak da će se grašak brzo skuvati. Naravno, takav gašak je mnogo ukusniji, i mi ga volimo i bez ikakvog mesa u sebi. U ovom jelu  slanina je tu tek da zamiriše a jelu da poseban ukus i miris.


         POTREBNO:

1 glavica crnog luka
100 g mesnate slanine
1 puna kašika brašna
300 ml juneće supe ili 1 kocka rastvorena u toploj vodi
400 g graška
20 g butera
1 šargarepa
ulje
mirodjija
po ukusu so

       PRIPREMA:

Crni luk očistiti i iseći na kockice. Šargarepu očistiti i iseći na krugove.
Mesnatu slaninu iseći na štapiće.

Na malo ulja rastopiti buter pa dodati crni luk, šargarepu i slaninu te kratko propržiti.

Kada luk i slanina postanu staklasti, dodati brašno i promešati.

Sipati juneću supu i kuvati dok ne proključa.

Potom ubaciti grašak, mirodjiju i začiniti po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi dok grašak ne omekša a jelo dobije željenu gustinu.

*Ako vam slučajno grašak nije još uvek mekan, dodajte malo šećera, po potrebi doliti vode i dovršiti kuvanje.


Dobićete jednostavno i ukusno varivo koje možete poslužiti uz salatu po želji. Probajte grašak na ovakav način, pa javite utiske.