уторак, 06. фебруар 2018.

NABORANA PITA SA SIROM

Odavno nisam naišla na neki zanimljiv recept za pitu, uglavnom sam ponavljala stare recepte, i odjednom mi je za oko zapala ova pita iz časopisa Bakina kujna.
Sastojci su kao i za sve pite, ali je zato način izrade, a i sama pita veoma neobičnog izgleda i ukusa.
Veoma je važno da vam kore budu tanke i savitlije, znate one elastične sa kojima možete svašta napraviti. Ima ih svuda, svako ima bar jedne koje uvek kupuje i nikad ga ne iznevere. Kad kupujete kore, bez obzira gde, neka budu što svežije i odmah ih spremajte. Toliko o korama od mene. Ovo je samo za one početnice i neiskusne domaćice koje uvek pitaju kakve kore uzeti za pitu.



         POTREBNO:

10 tankih kora za pitu
500 g mladog sira
4 jajeta
70 ml ulja
1 prašak za pecivo
2 čena belog lika
po ukusu so i biber

      PRIPREMA:

U posudi sjediniti izmrvljen sir sa jajima, pasiranim belim lukom, uljem, praškom za pecivo i sve začiniti po ukusu.

Uzeti jednu koru za pitu i po njoj mestimično rasporediti fil od sir. Duž donje ivice kore postaviti 2 varjače, a zatim pomoću njih urolati koru.





Urolanu koru blago naborati, a potom ukloniti varjače.



Okruglu tepsiju nauljiti, pa u nju slagati pripremljene kore jednu do druge u krug dok se ne popuni tepsija. Pitu odozgo premazatui uljem.



Meni je ostalo fila, sir mi je bio kremast, te sam dodala malo kisele vode da ga razredim i njime premazala pitu po vrhu.



Rernu zagrejati na 200 stepeni pa u nju staviti pitu da se peče. Peći je dok lepo ne porumeni.
Pečenu pitu izvaditi iz rerne, malo je prohladiti i servirati još toplu.



Pita ima vazdušastu strukturu, može se svaka frulica posebno otkidati i jesti. tako je mnogo ukusnija od sečenja nožem.



Nadam se da će vas izgled, a i sam način pripreme, zainteresovati da je isprobate.