среда, 14. фебруар 2018.

PALAČINKE OD SPELTE

Volim da isprobavam razna brašna i kombinacije za palačinke. Nova ljubav mi je speltino brašno, ovog puta sam želela baš čisto od njega palačinke, na kraju sam dobila palačinke poput američkih. Dobre su tople, ali i hladne kad ih možete jesti u slanoj varijanti. Meni su jutros poslužile za doručak, uz kiselo mleko i pršutu bio je to odličan doručak.
Dok su bile tople jeli smo slatku varijantu: kremić, karamel preliv ili džem.        POTREBNO:

2 jajeta
na vrh noža soli
malo šećera
na vrh noža sode bikarbone
2 kašike ulja po izboru
100 ml gazirane vode
100 ml mleka
po potrebi speltinog brašna

       PRIPREMA:

Od svih sastojaka umutiti testo koje bi trebalo da je gustine slatke pavlake. Speltino brašno dodavati postepeno uz neprestano mešanje smese. Pazite da ne preterate sa brašnom jer se testo jako brzo zgušnjava, dok vi zagrejete tiganj ono će već dobiti drugu gustinu.

Tiganj za palačinke malo nauljiti, staviti ulje pa ga salvetom razmazati po celoj površini, zagrejati ga na ringli na najjačoj temperaturu a zatim smanjiti na srednju i početi sa pripremom palačinki.

Testo spuštati manjom kutlačom, kod mene ima 4 palačinke u tiganju, i pržiti ih najpre sa jedene strane dok se i gornja strana blago ne zgusne. Okrenuti palačinke i pržiti ih još malo i sa druge strane. Paziti da temperatura ringle ne bude prejaka jer će palačinke brzo pregoreti, a u sredini će ostati žive.


 Još tople palačinke poslužiti slatke uz omiljeni dodatak: džem, kremić, karamel preliv, med a mogu i samo pošećerene.
Kod mene je od ove smese bilo 16 malih palačinki tipa američkih.Ostatak prohladjenih palačinki uviti u papirnu salvetu, ubaciti u kesu, te ih možete  jesti i hladne. Ali, ovog puta su bolje u slanoj varijanti. Namazati ih krem sirom ili kiselim mlekom, staviti list pršute ili pilećih prsa, i uživati u odličnom doručku.

* Ko ne voli čist ukus spelte, može dodati malo mlevenog lana u testo. A može to biti i neka druga kombinacija brašna po vašem izboru.