четвртак, 01. фебруар 2018.

PILEĆA PASTA IZ RERNE

Pasta na malo drugačiji način od uobičajenog. Ovo je za one koji imaju višak vremena jer sama priprema traje duže od klasične paste na ringli. Ali, na kraju dobijate jedno veoma ukusno jelo koje je vredelo truda.



POTREBNO:

400 g pilećeg belog mesa
300 g spiralne testenine
50 g butera
2 kašike brašna
200 ml mleka
300 g kačkavalja
40 g parmezana
so

PRIPREMA:

Pileće belo meso skuvati kao za supu, uz dodatak malo soli.
Kada jen kuvano, izvaditi ga iz supe, a supu sačuvati.
Meso iseći na kockice.

Skuvati testeninu po uputstvu sa kesice.

U šerpi rastopiti buter, dodati brašno i kratko propržiti.
Sipati mleko, postepeno dolivati supu od piletine, i uz neprestano mešanje napraviti bešamel sos.
Neka vam sos bude redji jer će se tokom pečenja lepo zapeći, a pasta će biti sočnija.

Skloniti šerpu sa ringle, dodati 200 g narendanog kačkavačja i parmezan, sve dobro promešati da se sir istopi. Po ukusu sos posoliti.

U pripremljeni bešamel ubaciti testeninu i iseckanu piletinu pa polako promešati.



Vatrsostalnu posudu nauljiti i u nju preručiti smesu. Odozgo posuti preostali kačkavalj i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.



Pečenu pastu malo prohladiti, pa poslužiti uz salatu po izboru. Kod nas je to bila turšija.


Pasta je ukusna, kremasta i uopšte nije preterano jaka. Kuvana piletina je mnogo bolji izbor od dinstane za ovakvo jelo. Posebno je blag bešamel koji ima u sebi supu od piletine, a ne celu količinu mleka.

* Solila sam samo malo supu tokom kuvanja, neznatno pomešanu testeninu i piletinu, a po ukusu tek malo soli dodala u bešamel nakon dodatka parmezana i kačkavalja. Pazite da ne preterate sa solju, ovo jelo treba da bude takvo da se u njemu osete sirevi i njihov ukus i slanoća.