уторак, 13. фебруар 2018.

RIBIĆ NA KAJMAKU

Često spremam juneći ribić, bilo da kuvam supu ili sladak kupus, jer volim što meso bude mekano i sočno što nije slučaj sam drugim vrstama junetine.
Ovog puta je sos koji prati ribić bio malo drugačiji, suprugu se posebno svideo jer on bi kajmak jeo svaki dan i uz svako jelo.
Ako imate dobar, stari kajmak probajte i vi ovaj ukusan i neobičan sos.


        POTREBNO:

400 g junećeg ribića
2 šargarepe
1 paštrnak
1/4 korena celera
4 krompira srednje veličine
4 kašike kajmaka
1 kašika brašna
1 kašika ulja
po ukusu: so i biber
1 veza sitno seckanog peršuna ili mirodjije

        PRIPREMA

Paštrnak, celer i šargarepu oguliti i iseći na krupnije komade.

U većem loncu sjediniti meso i povrće, naliti vodom da ogrezne. Poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi dok sve ne omekša. Negde pri kraju kuvanja, nekih 20 minuta ranije, staviti očišćen ceo krompir i kuvati sve zajedno da i krompir bude lepo skuvan a da se ne raspadne.

Povrće ocediti od supe, a supu sačuvati.

U šerpici na toplom ulju rastopiti kajmak, dodati brašno i promešati. Sipati supu da razredite brašno, nastaviti kuvanje uz neprestano mešanje i po potrebi doliti još supe da dobijete lepu gustinu sosa.

Začiniti sos po ukusu, pa pred kraj kuvanja sos dodati peršun ili mirodjiju.

Bareno povrće s mesom preliti sosom od kajmaka i poslužiti toplo.


* Za pripremu ovog jela obavezno koristite domaći kajmak, poželjno je onaj stariji.