среда, 07. фебруар 2018.

TORTILJE OD PŠENIČNOG BRAŠNA

Volimo tortilje jer su mogućnosti nadevanja razne, a opet nam nikada ne dosade. Kupujemo one zapakovane koje je dovoljno samo zagrejati i prepustiti se mašti, ali nema veće radosti kad ih sami napravite.
Posao oko njih je nešto što treba raditi kad imate dovoljno vremena, a i kad ste raspoloženi.
Kad naidje baš takav dan, a nadam se da ga imate u svom rasporedu, zasucite rukave i obradujte ukućane ovim domaćim tortiljama.



       POTREBNO:

200 g pšeničnog mekog brašna tip 400
1/2 keesice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
20 g butera
120 ml tople vode

      PRIPREMA:

Brašno posoliti, dodati prašak za pecivo i sve dobro izmešati. Dodati otopljeni buter.
Dodati vodu i uz pomoć miksera umesiti glatko testo.
Testo prekriti krpom i ostaviti ga na sobnoj temperaturi 2 sata da "odmara".

Testo premesiti i podeliti ga na 10 loptica.

Na pobrašnjenoj površini od svake loptice rastanjiti krug veličine tiganja.

Tiganj ne treba nauljiti, zagrejati ga i pažljivo spustiti tortilju na zagrejani tiganj.

Tortilje pecite po 20 sekundi sa obe strane, videćete da će na pojedinim mestima dobiti tamne tačkice a to je znak da su dobro pečene.

Tako pečene tortilje redjati jednu preko druge, pokriti krpom i sve to ubaciti u najlon kesu na 10-tak minuta.

Na taj način će tortilje odmeknuti, postati savitljive i spremne za razna punjenja i motanja.