петак, 02. март 2018.

ALBERTOVE KIFLE

Dugo nisam mesila kifle, a ni probala novi recept, tako da me je ovaj zainteresovao na prvu fotografiju koju sam ugledala na FB. Malo su drugačije i po sastavu, a i po načinu pripreme, od kiflica koje sam dosad pravila. Kod mene samo pola mere, pa i sastojke pišem u toj količini.



           POTREBNO:

500 g mekog brašna tip 400
250 ml mleka
1 kesica suvog kvasca
1 celo jaje+ 1 belance
1 kašičica soli
1 kašika šećera
100 ml ulja
1 kašika jabukovog sirćeta
i još ulja za premazivanje testa

premaz:

1 žumance
1 kašičica vode


       PRIPREMA:

Zagrejatri mleko da bude mlako. U polovinu brašna staviti sve sastojke, dodati mleko i uz postepeno dodavanje ostatka brašna umesiti glatko i elastično testo.

Pripremljeno testo prekriti i ostaviti na toplom da se udvostruči količina. Biće potrebno od 60-90 minuta.

Nadošlo testo podeliti, otkidajući rukom, na loptice, rukama ih oblikovati, staviti na podlogu za razvlačenje.

Svaku lopticu po površini premazati sa malo ulja, prekriti prianjajućom folijom i ostaviti jo 15 minuta da nadolaze.

Od svake loptice oklagijom razvući elipsu, što tanju, pa sa jednog kraja krenuti da motate kifle.



Tako uraditi sa svim lopticama. Ja sam imala 14. Smotane kifle staviti u pleh obložen pek papirom, prekriti ih i ostaviti još 30 minuta na toplom mestu.



Rernu zagrejati na 200 stepeni, umutiti žumance s malo vode te premazati kifle, a po želji ih možete posoliti ili posuti susamom.

Kifle peći do rumene boje. Trebalo bi oko 15 minuta, ali to sve zavisi od rerne.



Pečene kifle izvaditi iz pleha, prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da se malo prohlade i odmeknu.



* Ove kifle će zbog sirćeta i jaja u testu biti drugačije od svih koje ste dosad pravili. Testo je elastično, lako se razvlači a kod motanja to ide jako lako zbog sirćeta, ali i ulja kojim su premazane loptice.
Na YT možete pogledati i video recept :)