субота, 31. март 2018.

TELEĆA RAGU ČORBA

Kod nas su čorbe i supe obavezni deo ručka, a kad su ovakve bogate sastojcima budu i kompletan obrok. Teletinu volimo, ali je tako retko u našem gradu ima da je pravi praznik kad je kupimo. Ovog puta su u nameri bile šnicle, ali je meso bilo tvrdje, kažu uvoz iz Holandije, i nisu se mogle izlupati prave šnicle kakve volimo. Naravno da uvek nadjem rešenje kako potrošiti meso koje ti "uvali" mesar a još i papreno skupo. Zato je tu jedna dobra čorba da lakše zaboravimo ljutnju na mesara i muža koji je meso kupovao :)



         POTREBNO:

500 g teletine
1 glavica crnog luka
2 srednje šargarepe
1 koren peršuna
1 koren paškanata
2 srednja krompira
šaka graška
malo ulja
po potrebi vode
po ukusu: so, biber ili mešavina biljnog začina

zaprška:

1 jaje
1 kašika gustina
100 ml neutralne pavlake
malo vode
po ukusu limun i seckani peršun

         PRIPREMA:

Na ulju prodinstati sitno iseckani crni luk, dodati meso iseckano na kockice i sve zajedno kratko propržiti da meso promeni boju.

Proprženom mesu dodati povrće iseckano na sitne kocke kao i grašak. Sve to zaliti vodom da je bude 1 prst iznad sastojaka, dodati biber i so, i na srednjoj temperaturi kuvati dok sve ne bude mekano. Po potrebi dolivati vode da bi je na kraju bilo dovoljno za gustinu čorbe koju želite.

Za zapršku umutiti jaje sa pavlakom, dodati gustin rastvoren u malo hladne vode i sve dobro sjediniti da nema gromuljica.

U čorbu koja blago krčka polako dodavati zapršku tako što ćete čorbu sve vreme viljuškom mešati da se belance ne bi koagulisalo u dodiru sa toplom čorbom. Ostaviti čorbu još 10-tak minuta da blago krčka, začiniti je po ukusu mešavinom biljnog začina i poslužiti još toplu.

Pre služenja u čorbu dodati iseckani peršunov list i kolutove limuna.



* Ja pravim ovakvu hladnu zapršku i kuvam je u čorbi jer ne volimo mešavinu kisele pavlake i žumanceta koja se doda u već isključenu čorbu.
Limun stavljamo u tanjir tokom služenja da čorba ne bi prokisla jer nam uvek ostane još dosta čorbe nakon jela.
Ovako pripremljena čorba se može podgrevati bez straha da će vam se pokvariti ukus.

Uz krišku integralnog hleba sa semenkama tanjir ove čorbe je odličan lagan ručak.