понедељак, 16. април 2018.

Gözleme

Specijalitet turske kuhinje koji se brzo sprema, veoma je ukusan, a punjenje možete prilagoditi po svom ukusu. Kod mene je punjenje od sira i zelja, a može to biti sir i mladi luk, ili samo sir i pršunov list...




POTREBNO:

250 g mekog brašna tip 400
prstohvat soli
30 ml maslinovog ulja
120 ml tople vode

NADEV:

1 veza zelja ili blitve
200 g sira ( feta ili neki zrnasti sir )

PRIPREMA:

U posudu za mešenje staviti polovinu brašna, posoliti i u sredinu staviti ulje. Uz postepeno dolivanje vode i dodavanje preostalog brašna zamesiti mekano testo. Testo mesiti 10 minuta, blago ga namazati sa svih strana uljem, prekriti prianjajućom folijom i ostaviti ga 30 minuta.

Za to vreme pripremiti nadev. Zelje dobro oprati, sitno iseckati i rukama izgnječiti da pusti sok. Taj sok prosuti a u zelje dodati izmrvljeni sir i sve zajedno dobro sjediniti. Ako vam je sir neslan, blago posoliti nadev.

Testo nakon 30 minuta podeliti na 6 loptica, od svake razvući što tanji krug, prečnik bi trebalo da bude 20 cm.. Na polovinu razvučenog testa staviti 1/6 nadeva i lepo ga premazati. Preklopiti drugom špolovinom testa i nežno prstima utapkati ivice da se slepi. Tako uraditi sa svim lopticama.



Tiganj dobro zagrejati, spuštati po jednu gozlemu i peći je sa svake strane do rumene boje. Ako se plašite da će vam se testo zalepiti za tiganj, možete pre svakog prženja gozleme staviti malo maslinovog ulja. Ne sme ga biti puno, samo da se razmaže po tiganju.



Još tople gözleme  poslužiti i uživati.



* Moj tiganj je četvrtasti gril tiganj pa su zato gozleme prema njemu oblikovane.