субота, 28. април 2018.

PROLEĆNA ČORBA

Sad kad su pijace pune zeleniša treba to i iskoristiti. Ovo je jedna zdrava, lagana i ukusna čorba koja se brzo sprema. Najveći problem su koprive koje treba dobro oprati a da se ne ožarite. Moja preporuka je da koristite obavezno deblje rukavice, one za jednokratnu upotrebu nisu tolika zaštita. Mada, kažu da je kopriva zdrava i kad se malo ožarite. Podstiče cirkulaciju i leči reumatske bolove u rukama. Odaberite šta vam više odgovara i prionite na posao.



        POTREBNO:

200 g koprive (samo mladi vršni listovi)
1 veza mladog luka ili 1 glavica crnog luka
1 veza blitve
1 veza zelja
1 šargarepa
malo maslinovog ulja
šaka ovsenih pahuljica
po ukusu: so, biber i mešavina biljnog začina
po potrebi vode

mrsna varijanta:

1 jaje
1 kašika pavlake
služiti uz prepečeni hleb

         PRIPREMA:

Ruke zaštititi rukavicama, pa pažljivo skidati vršne delove koprive. Ja sam kupila na pijaci kesu mladih kopriva. Pod mlazom vode oprati koprivu, blitvu i zelje.

U šerpu staviti vodu, posoliti i kad provri spustiti najpre koprivu, a zatim i zelje i blitvu. Sve kratko blanširati, dovoljno je 1 minut ili dok ne vidite da se kopriva skroz smanjila i promenila boju. Povrće ocediti od vode i iseckati ga.

U šerpu staviti malo ulja, dodati iseckani luk i kratko propržiti. Zatim dodati iseckanu šargarepu i zeleniš te sve kratko propržiti. Na kraju dodati ovsene pahuljice, naliti vodom i kuvati dok šargarepa ne odmekne a pahuljice nabubre.

Na kraju začiniti čorbu po ukusu, i ako je potrebno, dodati još vode da dobijete željenu gustinu.
Kod mene je bila posna čorba i nema jaja i pavlake.
Ako je pravite mrsnu, na kraju umutiti jaje s pavlakom i polako dodajte u čorbu koja lagano vri, uz neprestano mešanje.

Toplu čorbu poslužiti uz prepečen hleb i uživati u obilju vitamina i minerala.