среда, 30. мај 2018.

DOMAĆI ŽU-ŽU

Već izvesno vreme gledam ovaj recept, nekoliko FB prijateljica ga je već isprobalo, a evo i kod mene danas pecivo koje podseća na Žu-žu. Da, podseća, ali nije to ono pecivo od lisnatog testa. Više je pecivo koje podseća na kifle, izgledom je kao Žu-žu, ali nije lisnato testo. Ipak je zanimljivo za pripremu, neodoljivo za grickanje, a i brzo se sprema.



        POTREBNO:
Testo:

420 g mekog brašna tip 400
7 g suvog kvasca ili 20 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
250 ml mleka
5 kašika ulja

Premazivanje:

125 g margarina
1 jaje
susam

       PRIPREMA:

Mleko zagrejati da bude mlako. U posudu staviti pola količine brašna, dodati kvasac i mlako mleko i sve dobro promešati. dodati so, ulje i uz dodatak ostalog brašna zamesiti mekano testo koje se ne lepi.

Testo prekriti i ostaviti na toplom 30 minuta da udvostruči količinu.


Nadošlo testo rastanjiti u pravougaonik debljine 4 mm i po njemu narendati 125 g margarina iz zamrzivača.



Ovako pripremljeno testo zarolati polazeći od uže stranice.


Zarolano testo polako oklagijom rastanjiti u dugu traku debljine 6-7 mm.



Rastanjeno testo seći u štapiće, a zatim u kockice.



Pripremljene kockice redjati u pleh obložen pek papirom, premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Ostaviti žu-žu da kisne od 30-45 minuta.

Rernu zagrejati na 200 stepeni, staviti žu-žu i peći na temperaturi od 200 stepeni 15 minuta.

Pečeno pecivo izvaditi iz plahe, malo prohladiti pa uživati.



* Bliži se Svetsko prvenstvo u fudbalu i evo dobrog peciva za grickanje uz pivo :)