субота, 19. мај 2018.

KUPUS BEZ MESA

Pomislićete da ovo i nije recept, ali za sve početnike je ponekad potrebno napisati i ove jednostavne stvari.
Ovaj kupus pravim najčešće u proleće, tokom maja, jer mi je taj prvi prolećni kupus najukusniji za ovakvo jelo bez mesa. Čim ovaj kupus prodje, dodju neke druge vrste koje nemaju taj ukus i njega morate dodatno obogatiti mesom da bi vam ukućani jeli. Ne znam koja je to vrsta kupusa, sada ga ima na pijacama i marketima, lepe je zelene boje i pomalo slatkastog ukusa.

Dovoljna vam je jedna srednja glavica, oko 1 kg teška, pa da dobijete ukusan ručak kojem ne treba nikakvo meso.



        POTREBNO:

1 glavica kupusa
1 glavica crnog luka
1 veća šargarepa
malo ulja
2 lovorova lista
po ukusu so, biber ili mešavina biljnog začina
po potrebi voda
1 kašika brašna
1 kašičica slatke začinske paprike

       PRIPREMA:

Kupus očistiti od spoljnih listova i narezati ga na krupnije komade. Šargarepu oljuštiti i iseći na kolutove.

U šerpu staviti ulje, dodati sitno iseckani crni luk i šargarepu, te sve zajedno kratko propržiti da luk malo odmekne.

Dodati naseckani kupus i lovorov list, posuti malo soli ili začina i sve kratko prodinstati bez vode u poklopljenoj posudi. Kad kupus malo odmekne, doliti vode tek da malo prelije preko sadržaja u šerpi, smanjiti temperaturu na srednju i sve to kuvati dok kupus i šargarepa sasvim ne odmeknu.


Kako je kupus mlad neće trebati puno vremena. Na kraju razmutiti brašno sa paprikom, dodati malo vode da ne bude gromuljica i sve to ubaciti u šerpu sa kupusom.

Ako volite da vam kupus bude redji, dolijte još malo vode, začinite po ukusu i prokuvajte još 10-tak minuta sve zajedno.

Gotov kupus poslužiti topao i uživati u ukusu i mirisu ovog laganom jela.