субота, 05. мај 2018.

MOKA KOCKE

Klasični recepti koji se dugo godina razmenjuju, čuvaju, i po njima spremaju poslastice za posebne prilike su mi uvek dragi i volim da ih se setim s vremena na vreme.
Na početku blogovanja sam objavila ovaj recept, tada su u korama bili lešnici, ovog puta orasi, i mogu reći da je ova druga varijanta, za nijansu i po mom sudu, bolja. Vi sami izaberite šta više volite, ali za sve ljubitelje kafe u kolačima ovo će biti pravo uživanje.



Kore: 

12 belanaca 
350 g kristal šećera 
350 g mlevenih  oraha 
5 ravnih kašika brašna 
5 kašika hladne vode 

Fil: 

12 žumanaca 
12 kašika prah šećera 
1 šoljica skuvane crne kafe 
250 g butera 
200 g prah šećera

Glazura: 

100 g čokolade za testo 
50 g butera ili 
3 kašike ulja 

Priprema:

Umutiti penasto belanca, dodati secer i umutiti cvrstu penu. Dodati mlevene orahe i vodu i blago mikserom sve sjediniti.
Na kraju dodati brasno i nezno mesajuci sjediniti sve sastojke.
Od ove kolicine peci 3-4 kore, u zavisnosti od velicine pleha,na pek papiru kojim ste oblozili dno pleha.
Kore peci na 200 stepeni oko 10 minuta. Ostaviti kore da se hlade, a pripremiti fil.

Umutiti zumanca sa 12 kasika secera i sve to skuvati na pari. Kad je fil skoro kuvan dodati 1 soljicu skuvane jake crne kafe i sve to kuvati dok ne dobijete gustinu fila koji ne spada sa žice kad je podignete..

Posebno penasto umutiti buter sa 200 g secera i dodati prohladjen fil od zumanaca.
Sjediniti sve i filovati kore. Na poslednju koru po vrhu staviti glazuru od cokolade.
Ako ne volite da mešate ukus kafe i čokolade, možete kocke sa svih strana, i po površini, premazati filom.

Na pari otopiti cokoladu i buter ili ulje, dobro promesati i sjediniti, i ravnomerno rasporediti po povrsini kore.

*Kocke je najbolje praviti dan pre serviranja. Seći ih u kocke i poslužiti uz neko desertno vino.
Pre mlevenja orahe kratko prosušiti u rerni zagrejanoj na 100 strepeni. samleti ih neposredno pred sapremanje kora jer ćete tako sprečiti da upiju vlagu iz vazduha i kore će biti mnogo ukusnije.