среда, 23. мај 2018.

ZAPEČENE TIKVICE S PILETINOM

Kad počne proleće i krene sezona tikvica, kod mene su često u raznim jelima i novim kombinacijama.
Ovog puta sam imala u planu nešto drugo, ali sam zaboravila neke namirnice da kupim, i onda je bilo snalaženje od onoga što se našlo u frižideru.
Ali, kad su u pitanju tikvice nikad nećete pogrešiti jer one dozvoljavaju svakakve kombinacije i načine spremanja.
Danas su to bile tikvice s piletinom, uz dodatak preliva i na kraju je to bio odličan i ukusan ručak.



POTREBNO:

4 manje tikvice
300 g pilećeg filea
1 glavica crnog luka
malo maslinovog ulja
malo soli
po ukusu: so, biber, mešavina biljnog začina i korijander
malo mirodjije
200 ml pavlake za kuvanje
1 jaje
100 ml kisele pavlake

PRIPREMA:

Tikvice oguliti, te iseći u kolutove. Posoliti ih i ostaviti da stoje 15-tak minuta kako bi pustile tečnost.



Na malo maslinovog ulja prodinstati sitno iseckani luk, dodati sitno iseckanu piletinu i sve propržiti da meso promeni boju.


Piletinu začiniti po ukusu, korijander obavezno dodati na kraju da bi sačuvao svoj miris.
Po želji dodati iseckanu mirodjiju u meso.

Tikvice ocediti od suvišne tečnosti.



Vatrostalnu posudu blago pouljiti, po dnu poredjati jedan sloj tikvica, dodati preko njih polovinu mesa, opet red tikvica, druga polovina mesa, pa završiti redom tikvica.


Tako pripremljene tikvice staviti u rernu, uključiti na 200 stepeni i peći oko 30 minuta.

Za to vreme tikvice će malo usahnuti, suvišna tečnost ispariti i sada ih možete preliti prelivom od umućene kisele pavlake, pavlake za kuvanje i 1 jajeta.



Vratiti prelivene tikvice u rernu, nastaviti pečenje na 200 stepeni dok ne dobijete lepu rumenu koricu po vrhu.



Tikvice poslužiti tople uz salatu po želji.



* Tikvice nisam termički obradjivala pre pečenja jer su bile mlade i nepotrebno ih je duplo tretirati toplotom.