недеља, 10. јун 2018.

GIBANICA S MLADIM SIROM

Pite i gibanice pravim često, razne sam recepte isprobala, a ovog puta još jedan način pripreme koji daje lepu i mekanu gibanicu.
Koristila sam mladi sir, dodala samo malo kajmaka da zamastim, ali je preliv učinio svoje. Za sve ljubitelje gibanica, bez obzira koji je sir u filu, ovo je pun pogodak. Ali, ako ste ljubitelj onih jačih, masnijih i gurmanskih gibanica, vi mladi sir zamenite starijim i masnijim kravljim sirom.



         POTREBNO:

500 g kora za pitu
500 g mladog kravljeg sira
1 kašika kajmaka

Preliv:

3 jajeta
180 ml jogurta
180 ml mineralne gazirane vode
90 ml ulja
1 kašičica soli

       PRIPREMA:

Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje dok pripremate gibanicu.


Pripremiti preliv: Sjediniti jogurt, jaja, vodu i so u jednoličnu masu.

Raširiti jednu koru i po njoj ravnomerno rasporediti sir koji ste sjedinili sa kajmakom.
Tako uraditi sa ostalim korama dok imate sira.


Tako složene kore uviti u rolat. Iseći rolat na 10 jednakih delova, te svaku ružicu, uspravno, redjati u podmazan pleh.


Kod mene je pleh bio veći pa su mi se štrudlice malo razvukle. Najbolje je da pleh bude manji, a štrudlice sabijene jedna do druge.

Svaku štrudlicu dobro natopiti pripremljenim prelivom tako da budu  natopljene do dna.



Pripremljenu gibanicu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni do rumene boje.

Poslužiti je toplu uz neki kiselo-mlečni napitak.