недеља, 17. јун 2018.

HELJDINA PITA S KUPUSOM

Već dugo nisam pravila pitu s heljdinim korama, a i malo smo se zasitili pita sa sirom, i evo jednog novog recepta. Listajući stare časopise naišla sam na ovaj recept i odmah me je privukla svojim sastojcima, ali i zaintrigirala kakva će biti i da li će nam se svideti?

Brzo se sprema, sastojci su svima dostupni, a ukus morate sami probati. Mi smo baš uživali i biće često na našem stolu.




      POTREBNO:

500 g heljdinih kora
1 manja glavica slatkog kupusa
1 praziluk ili 1 glavica crnog luka
150 g suvog vrata
1 dl ulja
mešavina začina, so, biber

      Za preliv:

2 dl kisele pavlake
2 dl mleka
3 jajeta
1 kesica praška za pecivo

       PRIPREMA:

Heljdine kore urolovati i iseći na trake širine 1 cm. Lepo ih rastresti da budu odvojene jedna d druge.

Slatki kupus očistiti od spoljnih listova i korena, a potom ga narendati. Malo ga posoliti i rukama izgnječiti da se pojavi voda.

Suvi vrat i luk iseći na kockice.

Na ulju propržiti luk i slatki kupus da omekšaju. Pred kraj prženja dodati suvi vrat, začiniti po ukusu i sve promešati.



Okruglu tepsiju podmazati uljem, a zatim u nju poredjati sloj iseckanih heljdinih kora pa sloj kupusa i tako naizmenično dok se ne utroši pripremljeni materijal.


Ja sam stavila 3 sloja kora a dva reda kupusa.
Kada ste sve lepo poslagali, blago utapkajte gornji sloj da bi se svi slojevi dobro spojili i slepili.



Umutiti sastojke za preliv i njime ravnomerno preliti pitu, možete sa strane malo odvojiti kore od ivica pleha kako bi preliv prodro do svih slojeva.



Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje, a za to vreme će pita upiti preliv.



Peći pitu u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni.

Pitu malo prohladiti i poslužiti je uz jogurt.



Pita će biti lepo sočna zbog kupusa i preliva, a tako ukusna i lagana da nećete moći da joj odolite i pojede više nego što ste planirali.

* Pazite sa začinima, posebno ako ste kupus dobro posolili pre prženja, tada vam neće trebati dodatna so već samo biber.