недеља, 03. јун 2018.

KOLAČ S MALINAMA

Počela je sezona malina, a i degustacija ovog mirisno i ukusnog voća. Prvo ih jedemo, a posle počnemo i u kolače da stavljamo. Ovog puta jedan brzinski kolač, onako usput dok kuvate nedeljni ručak, i samo još malo šlaga da bi izgledao "svečanije" i ukusnije.



POTREBNO:

3 jajeta 13 kašika kristal šćera
13 kašika ulja
13 kašila mleka
1 prašak za pecivo
malo limunove korice
15 kašika brašna
malina po potrebi
i još
200 g šlag pene
400 ml mineralne gazirane vode

PRIPREMA:

Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg.
Dodati šećer i sve zajedno mutiti još nekoliko minuta da se šećer rastopi.

Zatim dodati ulje, mleko i narendanu limunovu koricu i sve polako promešati da
se sjedine sastojci.

Na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, polako mešati da sjedini.

Pleh koji želite, bolje je manjih dimenzija, obložiti pek papirom i sipati umućenu smesu.

Maline dobro oprati, ocediti od vode i osušiti ih dok spremate testo.
Po površini testa staviti maline koje ste uvaljali u griz.


Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći kolač dok se ne zarumeni po vrhu, a ivice odvoje od pleha.
Pečeni kolač polako izvaditi iz pleha i prohladiti ga.

Šlag penu umutiti sa mineralnom vodom iz frižidera, staviti je po vrhu kolača i rasporediti ravnomerno.

Gotov kolač ostaviti u frižideru da se dobro prohladi.

Uz popodnevnu kafu uživajte u kolaču :)