петак, 08. јун 2018.

MLADI KROMPIRIĆI

Priznajem da jako dugo nisam spremala mlade krompiriće, da ih pržim u ulju, a nekada su mi je to bila omiljena hrana s proleća. Navike se menjaju, neke stvari svesno, ili ne, zaobilazim i tek kad prodje sezona ih se setimo.

I juče mi iskočiše lepi, rumeni krompirići kod Nataše s Coolinarije. Pa ko da ih onda ne spremi i odmah degustira. Poranila ja sa spremanjem krompirića, oni zamirisali i, ja željna i nestrpljiva, navalim na njih pre ručka. A oni, neću vam ih opisivati, to se mora probati. Požurite dok još možete naći one male krompire. Ova godina sva "luda" i sve povrće džinovskih razmera na pijačnim tezgama.


       POTREBNO:

500- 600 g mladih krompirića
po potrebi vode
malo soli
i još:
po potrebi ulja
1 kašičica soli
1/2 kašičice kumina u prahu
1/2 kašičice belog luka u prahu
1/2 kašičice dimljene ili slatke aleve paprike
po želji: seckana mirodjija

     PRIPREMA:

Kada kupujete krompiriće pazite da budu jednake veličine. Za prženje su vam najbolji crveni krompirići.
Moji su bili već očišćeni, samo sam ih dobro oprala i kuvala ih u blago posoljenoj vodi 10 minuta.
Nakon tog vremena krompiriće izvaditi iz vode, staviti ih u cediljku da otkaplje višak tečnosti. Trebalo bi da vam budu dobro suvi pre prženja.Uzeti veći plitak a dubok tiganj, staviti s prsta ulja i zagrejati ga na srednjoj temperaturi. Kada je ulje dobro zagrejano spuštati jedan po jedan krompir, lepo ih rasporediti da prekriju dno posude. Moraju biti u jednom redu.


Krompiriće sve vreme pržiti na srednoj temperaturi ringle. Kada je jedna strana blago rumena, okrenuti krompiriće da se i druga strana prži.
Možete to učiniti nekoliko puta, ili pustiti da se prvo jedna strana dobro zarumeni i tek ih tada okrenuti. Ja to činim više puta u toku prženja jer mi se čini da se tako ravnomernije i bolje isprže.Ako imate neki veći krompir, pri kraju prženja ga blago viljuškom pritisnuti da se malo spljošti i lepo isprži.

Pomešati sve začine i posuti ih preko prženih krompirića, još jednom ih okrenuti i isključiti ringlu. Ostaviti ih na toploj ringli još 5 minuta i oni su gotovi.

* Sve vreme prženja ne pokrivati posudu.

Pržene krompiriće izvaditi iz ulja i posuti sitno iseckanom mirodjijom.


Krompiriće još tople poslužiti uz salatu po želji.


Ovako pripremljeni krompirići ne upijaju puno ulja, dobiju lepu i rumenu koricu, a unutra su mekani i ukusni.


*Ako volite mlade krompiriće da jedete i zimi, kratko ih obarite, ocedite od vode, osušite i upakujte u kese za zamrzivač. Ostavite kese u zamrzivač, i na zimu uživajte. Dobro bi bilo da pakujete onoliko kropmirića koliko vam stane u posudu u kojoj ćete ih pržiti. Znači: još malo posla da ih poslažete u odgovarajuću posudu pre pakovanja za zamrzivač, tako ćete biti sigurni da je to prava mera za jedan ručak.