среда, 13. јун 2018.

PASTA S TIKVICAMA I PILETINOM

Kad počnu vrućine, vreme je za lagana i brza jela. Tada su paste najomiljenije jelo, lako se i brzo spremaju, a kombinacije su razne.
Još kad su pijace pune svega, uz malo mašte, brzo ćete imati nov i zanimljiv ručak na stolu.
Danas je kod nas na red došla ova pasta u kombinaciji sa tikvicama. Da neutrališem "neukusne" tikvice i piletinu, tako neki kažu za ove moje omiljene namirnice, malo sam dodala pančete i crni luk.
Vi možete iz bez toga, ali nama se ova kombinacija baš svidela.



         POTREBNO:

300 g pilećeg filea
100 g pančete
malo maslinovog ulja
1 srednja tikvica
1 glavica crnog luka
200 ml neutralne pavlake
300 g paste po izboru
po ukusu: so, biber, origano
za posipanje: 100 g ementalera i parmezana
seckano peršunovo lišće

          PRIPREMA:

Iseckati piletinu na manje kocke i začiniti je solju, biberom i origanom.
Pančetu iseckati na tanke listiće.

U dublji tiganj zagrejati ulje, dodati pančetu i sve to pržiti dok slanina ne dobije rumenu boju.
Dodati začinjenu piletinu i propržiti je da postane mekana i dobije lepu boju.


Tikvicu oljuštiti, iseći na kolutove i malo posoliti. Crni luk oljuštiti.



Kada je piletina porumenela izvaditi nju i pančetu iz tiganja. Na ono malo ulja što je ostalo u tiganju dodati iseckani luk i kratko ga propržiti. Zatim dodati ocedjene tikvice i sve zajedno propriži da tikvice odmeknu i porumene.

Za to vreme skuvati pastu po uputstvu s pakovanja. Birati durum testeninu koja lepo upija sosove: fusili, pene ili ovaj novi oblik koji sam ja koristila.


Kada su tikvice lepo porumenele, dodati u tiganj isprženu piletinu i pančetu, promešati i naliti neutralnom pavlakom. Ostaviti nekoliko minuta da polako krčka i dobijete gustinu sosa.

Pred kraj kuvanja dodati narendani ementaler, po ukusu još začiniti. Ako volite beli luk, sada dodajte 2-3 čena iseckanog belog luka. Pripremljeni sos skloniti sa ringle.

Ocediti testeninu, staviti u tanjir pastu, preliti pripremljenim sosom, posuti sitno iseckanim peršunovim listom i parmezanom.

Poslužiti toplu pastu i uživati.