субота, 30. јун 2018.

PREVRNUTI KOLAČ S BRESKVAMA

Koliko često pravite kolače s breskvama? Ja jako retko, više ih jedem sveže, i uživam u njihovom mirisu i ukusu. Ovog puta su mi breskve bile nedovoljno slatke za uživanje, pa sam rešila da ih ubacim u kolač. I gle, svideo nam se ovaj jednostavan i ukusan kolač. Breskve su dobile na slatkoći, a mi priliku da jedemo jedan pravi letnji kolač. Osvežavajući, dobro rashladjen, prija kao sladoled.

 

            POTREBNO:

50 g+ 110 g maslaca
2 kašike' 5 kašika kristal šećera
2 jajeta
150 ml tečnog jogurta
1 kesica vanilin šećera s ukusom cimeta
12 kašika mekog brašna
1 kesica praška za pecivo
6-8 srednjih bresaka

     Za ukrašavanje:

200 ml slatke pavlake

       PRIPREMA:

Uključiti rernu na 180 stepeni da se greje dok pripremate kolač.

Za ovaj kolač uzeti pleh veličine 30x20 cm i dobro ga podmazati sa 50 g maslaca. Premazati malo i bočne ivice pleha.
Po tako podmazanom plehu posuti 2 kašike šećera, malo rukama protesti pleh sa svih strana da bi se šećer ravnomerno rasporedio.



Breskve oprati, oljuštiti i iseći na kriške ili kockice. Ja sam ih sekla u kriške.
Preko podmazanog pleha poredjati očišćene i isečene breskve. Ako su kisele, posuti po njima još 1-2 kašike šećera. Ja sam morala da pospem još šećera jer su breskve bile dobro kisele.



Ostalih 100 g maslaca penasto umutiti sa 5 kašika šećera. Zatim redom dodati ostale sastojke i sjediniti ih.

Pripremljeno testo kašikom rasporediti preko bresaka pazeći da se breskve ne zalepe za njega i podignu od pleha.
Najbolje je testo rasporediti u gomilicama po breskvama, a onda polako razvući da ga ima svuda.



Ovako pripremljeno testo peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni od 30- 40 minuta. Najbolje ćete znati da je kolač pečen kad se blago odvoji od ivica pleha, a površina dobije svetlo- smedju boju.

Pečeni kolač izvaditi iz rerne, prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti ga 15- minuta da se prohladi.

Nakon tog vremena uzeti poslužavnik, ne sme biti plastčan jer je kolač još uvek topao, preklopiti ga preko pleha i pažljivo okrenuti pleh da kolač ispadne iz njega.

Ostaviti kolač da se dobro ohladi, te ga ukrasiti sa šlagom koji ste umutili od slatke pavlake.
Ovde vam preporučujem slatku pavlaku, ne nikako šlag penu, jer njena kremasta struktura daje kolaču poseban ukus.

Ako ne volite šlag, vi kolač poslužite uz dodavanje sladoleda od vanile, nešto poput koblera od bresaka.

Ostaviti kolač u frižideru da se dobro ohladi, pa uživati u ovoj letnjoj poslastici.



Ovaj voćni kolač možete napraviti i sa jabukama ili kruškama.