недеља, 24. јун 2018.

UŠTIPCI OD TIKVICA

Tikvice su odlične za razne kombinacije. Možete spremati jednostavna, ali i komplikovana jela i svaki put odabrati neku drugu kombinaciju.

Godinama pravim uštipke od tikvica, ali uvek onu najjednostavniju varijantu koja mi je pomalo dosadila. I danas sam rešila da malo izmenim sastojke, obogatim smesu mesnim nareskom i parmezanom, dodam prašak za pecivo... Na kraju sam dobila mekane i ukusne uštipke, nisu upili ulje, a ukus im je savršen.



         POTREBNO:

1 srednja tikvica
malo soli
2 jajeta
1 kašika parmezana
1 kašičica praška za pecivo
100 g mesnog nareska
2 kašike oštrog brašna
i još ulja po potrebi

        PRIPREMA:

Tikvicu oljuštiti, narendati na krupno rende i posoliti. Ostaviti je 10-tak minuta da pusti vodu.

Nakon 10 minuta narendanu tikvicu rukama osediti od vode. Dodati sve ostale sastojke i viljuškom ih sjediniti.

U tiganju zagrejati ulje, te kašikom spuštati smesu. Temperaturu smanjiti na srednju i pržiti uštipke, sa obe strane, do rumene boje.


Pržene uštipke vaditi na papirni ubrus da otkaplje suvišno ulje. Malo ih prohladiti i servirati ih uz salatu i prilog po želji.