недеља, 10. јун 2018.

VOĆNA TORTA

Sezona voća uveliko traje, jagode prolaze, ali su zato tu maline, višnje, kajsije i breskve- na vama je samo da se odlučite.
Kod mene ovog puta su maline, mada bi i višnje bile dobar izbor. A sigurna sam da bi sa breskvama bio poseba ukus.
Ovu tortu možete brzo i lako napraviti, dobro je ohladiti i uživati u popodnevnoj kafi i kremastoj poslastici.



       POTREBNO:
* mera je čaša od kiselog mleka (180 ml)

    KORA:

3 jajeta
1 čaša šećera
1 čaša ulja
1 čaša kiselog mleka
1 prašak za pecivo
2 čaše oštrog brašna

   FIL:

voća po želji
200 g šlag krema od vanile
300 ml mineralne gazirane vode
150 g krem sira ili sirnog namaza
100 g šećera u prahu

         PRIPREMA:

Rernu uključiti na 180 stepeni da se zagreje dok pripremate koru.

U posudi za mućenje umutiti 3 belanceta sa šećerom u čvrstu penu. Polako dodati žumanca i sve zajedno sjediniti.

Dodati kiselo mleko i ulje, te sve sjediniti polako mešajući spatulom. Na kraju dodati brašno pomešano s praškom za pecivo i sve sjediniti.

Okrugli pleh obložiti pek papirom, usuti smesu, poravnati je i staviti u rernu da se peče na 180 stepeni.



Kora je pečena kada se testo odvoji od ivica pleha, a po površini se stvori blago rumena korica.

Izvaditi koru iz pleha, skinuti pek papir i ostaviti je da se dobro ohladi.

Voće oprati, iseći u tanke listove ako je krupnije, te ga posuti kristal šećerom.

Krem sir sjediniti sa šećerom u prahu i spojiti da bude dobro umućena smesa.

Šlag krem od vanile umutiti sa 300 ml mineralne gazirane vode iz frižidera.
Polovinu umućenog šlag krema sjediniti sa umućenim krem sirom i šećerom.

Ohladjenu tortu izdubiti i skinuti gornju koru koju sačuvate. Udubljenje treba da je unutar kore udaljeno oko dva prsta od ivice kore.



U to udubljenje staviti polovinu krema sa sirom, poredjati pošećereno voće, te sve prekriti drugom polovinom fila.



Sada vratiti onaj poklopac od kore, blago pritisnuti da se slepi sa filom. Tom prilikom će vam izvestan deo fila i voća izaći van kruga i rasporediti se na onaj nesečeni deo.



Preko kore naneti drugu polovinu šlag krema, rasporediti ga ravnomerno po površini kore a i sa strane.



Tortu ostaviti u frižideru da se dobro ohladi. Potrebno joj je nekoliko sati. Možete je napraviti dan ranije.

Torta je kremasta sa blago kiselim ukusom. Birajte krem sir ili sirni namaz koji je najmanje slan.