понедељак, 09. јул 2018.

ČAMCI OD TIKVICA

Kad neko voli tikvice kao ja onda je normalno da stalno nešto sprema sa njima. Kako danima pada kiša, od leta ni traga ni glasa, pre su nam potrebni oni pravi čamci nego suncobrani, kod mene su na stolu dospeli ovi ukusni čamci od tikvica. Krenula sam od jedne ideje, a na kraju, onako u hodu, menjala i dodavala druge namirnice. Rezultat je izvanredno brzo, ukusno i letnje jelo.

 

           POTREBNO:

3 srednje tikvice
300 pilećeg belog mesa
100 g pančete
1 glavica crnog luka
malo ulja
po ukusu: so i biber
začin za piletinu
kumin
200 ml pavlake za kuvanje
50 g trapista

        PRIPREMA:

Tikvice dobro oprati, odseći im vrhove, preseći ih po dužini na dva jednaka dela
Svaki deo kašikom izdubiti da se dobije oblik čamca.

Na ulju propržiti sitno iseckan luk i pančetu, te dodati sitno iseckano belo meso i sve zajedno propržiti dok piletina ne promeni boju.
Piletinu začiniti po ukus, nikako nemojte zaboraviti što više začina po svom ukusu. Ja sam stavila so i mešavinu začina za piletinu.



Izdubljene tikvice staviti u vatrostalnu posudi, kod mene je to klasčna tepsija debelog dna, pa ih napuniti pripremljenom piletinom.



Preko tako pripremljenih tikvica preliti pavlaku za kuvanje. Paziti da je bude u čamcima, nikako ne i van njih.



Pripremljene tikvice staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peći ih dok se ne uhvati blaga korica po vrhu.

Izvaditi ih iz rerne i po vrhu narendati trapist.
Vratiti posudu s tikvicama i rernu i peći ih još 10-tak minuta. Trebalo bi da se dobije lepa rumena korica, a tikvice i meso da ostanu sočni.



Tikvice poslužiti još tople uz sezonsku salatu.




* Ako ne volite pavlaku za kuvanje, možete staviti bešamel sos. Ili peći tikvice bez ikakvog preliva, a na kraju ih, umesto trapistom, posuti parmezanom.