четвртак, 05. јул 2018.

ĆUFTE S POVRĆEM

Kada su pijace puno povrća jako mi je teško da se odlučim šta napraviti i koje povrće odabrati. Sem nekoliko povrća koje ne smem jeste, sve drugo bih jela stalno. Ali, za onaj deo porodice koji voli meso moram i njega da stavim. Da bi svi bili zadovoljni, a jelo ukusno i sezonsko, napravila sam ovaj ručak. Ideju i polazni recept sam našla na blogu KUVARANCIJE, ali sam nešto još dodala i ćufte pravila po svom ukusu.
Na kraju je to bio ručak za prste polizati.



POTREBNO:

600 g mladog krompira
1 mlada tikvica
8-10 čeri paradajza
3-4 kašike ulja
po ukusu: so i mešavina biljnog začina
bosiljak, peršunov list, origano

Za ćufte:

300 g mlevene junetine
1 glavica crnog luka
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
na vrh noža sode bikarbone
2-3 kašike hlebnih mrvica
začin po ukusu: so, biber

      PRIPREMA:

Prvo napraviti ćufte. U mleveno meso dodati sitno iseckani crni luk, jaje, kiselu pavlaku, sodu bikarbonu i začiniti ih po ukusu solju i biberom. Na kraju polako dodavati mrvice, kod mene je trebalo samo 2 kašike, tek toliko da dobijete smesu od kojih ćete oblikovati ćuftice. Ne treba da je smesa tvrda, jer će hladjenjem da se sve lepo poveže a ćuftice će biti mekane.
Ostaviti smesu za ćufte u frižideru bar 30 minuta.

Mladi krompir očistiti od spoljne ljuske, staviti ga u hladnu vodu i pustiti da proključa. Od trenutka ključanja kuvati ga 10 minuta.
Nakon tog vremena krompir ocediti od vode i dobro prosušiti.

Tikvicu dobro oprati, odseći joj krajeve, te je iseći u kolutove. Posoliti i ostaviti 10- tak minuta da pusti vodu.

Čeri paradajz dobro oprati. Lišće svežeg bosiljka i peršuna oprati i sitno iseckati.

U dublju vatrostalnu posudu, ili neku drugu tepsiju, staviti krompir, preliti ga uljem, malo posoliti i sve dobro izmešati da svaki krompir upije ulje.

Izmedju krompira poredjati ocedjene tikvice, čeri paradajz i manje ćufte.

Preko pripremljenog povrća i mesa posuti sitno iseckani peršun i bosiljak. Po želji možete dodati i origano.



Rernu zagrejati na 250 stepeni, staviti posudu sa pripremljenim ćuftama i povrćem, pa  peći oko 30 minuta da sve bude mekano, a ćufte ostanu sočne.



Pripremljene ćufte s povrćem poslužiti još tople uz salatu po želji.


* U ćufte, da bi bile sočnije i mekanije, obavezno dodati kašiku kisele pavlake i na vrh noža sodu bikarbonu. Poželjno je i malo ih rashladiti u frižideru pre oblikovanja i pečenja.


Ručak je mirisan, već kod pečenja se miris širi kuhinjom, a povrće bude sočno i mekano. Krompir spolja ima divnu boju, malo korice, a unutra je mekan i kremast. Same ćufte su kao pena, s puno mirisa i ukusa.