петак, 13. јул 2018.

FLEKICE S KUPUSOM

Tradicionalni recept srpske kuhinje, pomalo zaboravljen i retko pripreman u mnogim domovima, a ovog puta u posnoj i jednostavnijoj varijanti.
Prave flekice s kupusom treba pripremiti na masti i od ručno radjenih flekica. Kod mene je posna varijanta i sa kupovnom testeninom, ali ukus seća na davna vremena i kuhinju naših baka.



         POTREBNO:

1 srednja glavica kupusa (oko 600 g)
50 ml ulja
1 glavica crnog luka
po ukusu: so i biber
1 kašičica kima
i još
250 g posne testenine

PRIPREMA:

Kupus očistite od spoljnih listova, odstraniti mu koren, te ga isecite na rezance. Posoliti ga i rukama blago ugnječiti da ousti vodu.

U šerpi zagrejati ulje, dodati sitno iseckan luk i propržiti da lek promeni boju.
Dodati iseckani kupus, pobiberiti ga i posuti kimom, sve zajedno dinstati 15-tak minuta uz povremeno mešanje.
Ako vam se kupus počne lepiti za dno šerpe, dodati malo vode i nastaviti sa dinstanjem dok kupus ne omekša.

U slanoj vodi skuvati testeninu po uputstvu s kesice.

Ocediti skuvanu testeninu i spojite sa dinstanim kupusom.

Poslužiti još toplo.



Ako pravite mrsno jelo sve dinstajte na masti i pripremite domaće flekice.

      Flekice:

2 jajeta
malo soli
150 g brašna

Za flekice zamesiti testo koje treba razvući na tanko. Iseći testo u kockice i ostaviti ga da se prosuši.

Flekice kuvati u posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.