недеља, 01. јул 2018.

SUSAM PITA

Nikad dovoljno recepata za topla predjela kojima možete iznenaditi goste, ali i ukućane. Ovog puta je recept za pitu koja zahteva malo više posla oko spremanja, ovo premazivanje kora je jedino što oduzima vreme, ali krajnji rezultat sve to brzo briše i vi budete oduševljeni pitom.

Pita nije masna, mekana unutra a spolja hrskava, vazdušasta, i kad je zagrizete ostanete zadivljeni. Nikad bolju i ukusniju pitu nisam napravila, i eto razloga da je i vi isprobate.




         POTREBNO:

* čaša je 180 ml
500 g kora za pitu
3 jajeta
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
1 čaša brašna
1 kesica praška za pecivo
400 g kravljeg sira
po ukusu so
po želji susam

        PRIPREMA:

Kore prebrojati i podeliti tako da imate po 4 za svaku štrudlicu. Kod mene u pakovanju ih je bilo 17, te sam jednu štrudlicu pravila od 5 kora, a ostale od po 4 kore.

Odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca viljuškom umutiti da se dobije srednje gusta pena, dodati ulje, jogurt, po ukusu soli i na kraju brašno pomešano s praškom za pecivo.
Sve sastojke dobro sjediniti da nema gromuljica.

U žumanca dodati izmrvljeni sir i dobro sjediniti sastojke.



Uzeti 4 kore, pa 3 kore premazati belim filom od belanaca. Paziti da cela površina kore bude ravnomerno premazana.


Staviti četvrtu koru i nju premazati 1/4 fila od žumanaca i sira.


Tako pripremljene kore smotati u štrudlicu, staviti u pleh obložen pek papirom i oštrim nožem zaseći na željenu veličinu.
Ovo je najbolje sada uraditi, nakon pečenja je mnogo teže iseći hrskavu pitu.

Isti postupak ponoviti sa preostalim korama.

Pazite da vam ostane dovoljno belog fila za premazivanje pite po vrhu pre pečenja.

Pripremljenu pitu premazati odgore belim filom i posuti susamom.



U zagrejanoj rerni na 200 stepeni peći pitu do lepe rumene boje. Pečenu pitu nije potrebno prekrivati. Sačekati da se malo prohladi i iseći parčad do kraja.


Pitu možete poslužiti toplu kao deo predjela, a može vam biti i odličan doručak ili večera uz neki kiselo-mlečni napitak.


* Kod mene je bio mladi sir i morala sam beli fil dobro posoliti da bi krajnji ukus bio prihvatljiv. Ako volite, možete koristiti neki jači kravlji sir, ili feta sir, tada pazite koliko solite fil.