среда, 18. јул 2018.

ZELENA PITA

Pite su uvek dobro rešenje za doručak, večeru, ponekad i za ručak uz neku čorbicu. Ovog puta sam koristila blažu i laganiju varijantu pite, u pitanju su heljdine kore i rikota sir. I sa to malo sastojaka  pita je bila odlična.



       POTREBNO

500 g heljdinih kora
300 Rikota sira
100 ml kisele pavlake
1 veza blitve
3 jajeta
malo soli
100 ml ulja
150 ml mineralne gazirane vode

      PRIPREMA:

Blitvu oprati, odstraniti središnji debeli deo, sitno naseckati i posoliti. Malo rukama ugnječiti blitvu da bi so svuda doprla. Nakon toga odliti tečnost koju blitva pusti.

Dodadati sir, pavlaku i jaja i sve dobro promešati da se sastojci sjedine.

U posudici sjediniti ulje i mineralnu vodu.

Uzeti okrugli pleh, blago ga podmazati mešavinom ulja i mineralne vode, te staviti jednu koru na dno. Premazati koru mešavinom ulja i vode, staviti drugu koru, ali unakrst, tako da preko oboda pleha imate višak obe kore na sve strane.

Drugu koru premazati mešavinom ulja i vode, staviti 2 kašike fila od sira i rasporediti ga po celoj kori.

Ovaj postupak ponavljati sve dok imate fila i kora. Na svaku drugu koru ide fil, a svaku koru premazati mešavinom vode i ulja.

Pre nego što završite sa poslednje dve kore, onaj višak kora ubaciti u pleh, svaki sloj premazati mešavinom vode i ulja da bi lepo sve leglo u pleh.

Staviti poslednje dve kore, po površini isto premazati mešavinom ulja i vode, krajeve podviti ispod pite u plehu i lepo je "ušuškati". Iseći pitu u 8 jednakih trouglova.


Tako pripremljenu pitu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok lepo ne porumeni, a sredina zasečene pite više nije vlažna.

Izvaditi pitu iz rerne, ostaviti je da se malo prohladi i poslužiti je mlaku.


* Umesto blitve možete koristiti spanać, zelje ili koprivu.