уторак, 25. септембар 2018.

JESENJA ČORBA

Jesen nam je stigla, i to ona prava i hladna, s kalendarskim početkom i sve nas je iznenadila i zaledila. Iz laganih stvari i sandala smo uskočili u tople jakne i jesenju obuću. Neko je već i čizme izvukao, da se ne smrznu noge, jer "s nogu" dolaze mnoge bolesti.
žAko ste se ovih dana smrzli, možda i prehladili, najbolje prija tanjir tople čorbe koji se brzo sprema. Za 30 minuta je na stolu, a na vama je samo da je polako jedete i zagrejete se. Ne gledajte kroz prozor, nebo opet preti kišom, skoncentrišite se na tanjir i već će vam biti toplije.



          POTREBNO:

1 manja tikvica
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
5-6 šampinjona
malo ulja
1 kocka kokošije supe
po ukusu: so, biber, mešavina biljnog začina
2 šake sitnije testenine
po potrebi vode
1 žumance
1 kašika gustina
150 ml jogurta

         PRIPREMA:

Na malo ulja prodinstati sitno iseckani crni luk i šargarepu, dodati očišćenu i na kockice isečenu tikvicu i sve zajedno još malo prodinstati.

Šampinjone iseći na listove, dodati ih povrću, staviti kocku supe, naliti sa malo vode i sve zajedno prodinstati da povrće do pola odmekne.

Dodati testeninu, naliti sa 1,5 l vode, ostaviti sve zajedno da se kuva 10-tak minuta, ili dok destenina ne bude kuvana.

Umutiti žumance sa gustinom, dodati jogurt, sjediniti da bude bez gromuljica i polako dodavati kuvanoj čorbi uz neprestano mešanje.

Ostavi čorbu još 5 minuta da kratko prokrčka i vaša čorba je spremna.

Toplu čorbu poslužiti kao početak ručku, ali vam može biti i kompletan obrok.



Čorba je kremasta, jogurt joj daje poseban ukus i verujem da se nećete zaustaviti samo na jednom tanjiru.


Recept je neznatno modifikovan. Čim sam ga ugledala znala sam da će nam se svideti.