субота, 29. септембар 2018.

PLAVI PATLIDŽAN KAO PEČURKE

Ideju za ovo jelo sam dobila gledajući ruske vlogere kako ga spremaju u mrsnoj varijanti. Meni je trebalo nešto novo i zanimljivo za posne dane, te sam i recept prilagodila tome. Svakako ću ga probati i u mrsnoj varijanti, jer nam se mnogo svidelo jelo, a onaj ko ne zna da je patlidžan u pitanju ne može pogoditi šta je.



       POTREBNO:

po osobi 1 srednji plavi patlidžan
1 glavica crnog luka
malo ulja
malo soli
1 kašičica susama
peršunov list

      Mrsna varijanta:

1 jaje
1 crvena paprika
1 paradajz

      PRIPREMA:

Plavi patlidžan oljuštiti i iseći na kocke. Posoliti ga i ostaviti ga bar 30 minuta da pusti gorčinu i tečnost.

Na malo ulja prodinstati sitno iseckani crni luk da postane staklast, te mu dodati dobro ocedjeni plavi patlidžan.

Sve zajedno pržiti na jačoj temperaturi, uz stalno mešanje, dok se količina u tiganju ne smanji na pola a patlidžan odmekne.

Posuti patlidžan susamom i sve zajedno još malo propržiti da susam postane pečen i razvije se njegov miris.

Pre serviranja sve posuti sitno iseckanim svežim peršunovim listom.

Servirati uz pirinač i salatu po želji.

Kako je patlidžan posoljen pre pripreme, proveriti ukus na kraju i po potrebi dosoliti i pobiberiti.



Kod mrsne varijante plavi patlidžan se posoli i tako iseckan ubaci u 1 umućeno jaje, promeša da sa svih strana bude obložen jajetom i ostavi 30 minuta u frižideru.

Nakon tog vremena se prvo patlidžan proprži na zagrejanom ulju da dobije lepu rumenu koricu. Izvadi se iz tiganja, a onda se prži luk, sitno iseckana paprika i oljušteni i sitno iseckani paradajz.

Kada povrće odmekne vrati se u tiganj proprženi plavi patlidžan, proba ukus i dosoli po potrebi, stavi susam i završi jelo kao u prethodnom receptu.

Na kraju posuti peršunovim listom i poslužiti toplo.

Iznenadiće vas ukus ovako pripremljenog plavog patlidžana, mnogi ga neće razlikovati od pečuraka.