понедељак, 01. октобар 2018.

BUREK

Pojam bureka na ovim našim prostorima je širokog značenja. U BIH bi rekli da je jedino burek s mesom onaj pravi, a sve ostalo su pite. Kod nas u Srbiji je burek sve što je od razvlačenih kora, okruglog oblika i nadevi razni: od mesa, preko sira i jabuka, do najnovijeg bureka s Plazma keksom i čokoladom.
I kad god napravim burek od kupovnih kora, pišem naziv recepta i znam da će biti komentara da to nije burek. Ali, navikli mi tako i nema promene imena.
Zato sam ovog puta uzela recept za pravi burek i polako krenula s pripremom. Treba više vremena i truda, malo veštine i iskustva u razvlačenju kora, ali vredi utrošenog vremena.


          POTREBNO:

500 g mekog brašna ili namenskog za pite
300 ml vode
50 ml ulja
malo soli
400 g mlevene junetine
po ukuso so i biber
1 manja glavica crnog luka
po potrebi ulja

     Zaliv:

100 ml tople vode ili mleka
2 kašike maslaca
malo soli

              PRIPREMA:

Od brašna, mlake vode, ulja i soli umesiti testo. Treba da bude mekano kao opušten dlan.

Testo podeliti na 3-4 loptice, premazati ih uljem, pokriti prianjajućom folijom i ostaviti 30 minuta na sobnoj temperaturi ili 1 sat u frižideru.
Ja praktikujem ovaj drugi način, nekako mi se tada testo bolje razvlači.



Meso posoliti i pobiberiti, dodati sitno iseckani luk i sve dobro sjediniti. Ostaviti i njega u frižider da se ohladi.

Uzeti platneni stolnjak, malo ga pobrašniti, staviti prvu lopticu na sredinu i za početak je rastanjiti oklagijom. Onoliko koliko može, a zatim krenuti rukama razvlačiti testo od sredine ka krajevima pazeći da ga ne pocepate.

Kada je testo razvučeno zaliti ga sa 2 kašike ulja i po celoj površini rasporediti deo mesa.


Pomoću stolnjaka urolati testo s jedne strane do sredine, uraditi to isto i sa druge strane da dobijete dve odvojene štrudlice od testa.



Odseći krajeve koji su prazni i deblji. Možete još malo rastanjiti štrudlice povlačenjem i rastezanjem testa s oba kraja.

Tako smotano testo saviti najpre 1/3 ka drugom kraju.


Onda i drugi kraj smotati ka ovom delu. Dobićete jedan burek.



Uraditi tako i sa ostalim testom i mesom.

Svaki smotani burek staviti u pleh, zaliti s malo ulja po površini i ostaviti desetak minuta pre pečenja.



Rernu dobro zagrejati na 200 stepeni, bar 30 minuta je grejati, staviti burek i peći ga do lepe rumene boje. Kod mene je to bilo skoro 40 minuta. Sve zavisi od rerne i jačine struje u tom trenutku.

Pečeni burek izvaditi iz rerne, preliti ga zalivom, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti ga da se malo prohladi i kore smekšaju.

Poslužiti topao burek uz neki kiselo-mlečni napitak.



Ovako pripremljen burek je onaj pravi. Krckav i ukusan i ne možete stati s jelom.

* Moj je sto manji, te sam testo podelila na 4 loptice da bih mogla lepo da ga razvlačim i da mi ne pada preko ivica stola.