среда, 17. октобар 2018.

HELJDINE PALAČINKE

Retko pravim klasične palačinke, ali zato mini palačinke od raznih brašna uvek volim da isprobam. Nekako su mi zanimljivije, možda i zato što manje vremena stojim kraj šporeta, ali svakako da daju veću mogućnost kombinovanja brašna i serviranja.
Kad god biram brašna za mini palačinke, a u ponudi je veliki izbor u našim prodavnicama, odlučujem se za heljdino brašno. Od prvog trenutka kad sam probala palačinke od heljdinog brašna zavolela sam taj ukus i uvek se vraćam heljdinom brašnu.
Ne pravim velike količine, uglavnom je mera za 1-2 osobe, tek toliko da se malo zasladimo a ne preteramo.        POTREBNO:

 *mera za 6 mini palačinki

1 jaje
4 kašike heljdinog brašna
1/3 kašičice praška za pecivo
100 ml mineralne gazirane vode
prstohvat soli

          PRIPREMA:

Od svih sastojaka napraviti testo za palačinke.

Zagrejati tiganj za palačinke, malo ga premazati uljem za prvu turu, te kutlačom spuštati testo na zagrejan tiganj. Neka vam palačinke budu manje i tanje, brže se će se ispržiti.

Kada po povrini počnu da se pojavljuju mehurići a testo se odvoji od tiganja, okrenuti palačinke da se isprže i sa druge strane.

Gotove palačinke poslužiti uz neki namaz po želji.


Ja sam koristila javorov sirup koji su palačinke odmah upile, naseckala sam i malo kruške- spoj je bio odličan.

*Kako su palačinke neutralnog ukusa možete ih jesti i sa slanim prelivom, a hladne vam mogu zameniti hleb. Sami pronadjite svoju kombinaciju.