понедељак, 08. октобар 2018.

PITULJICE IZ RERNE

Više ni sama ne znam šta sve nisam pravila od kora i sira, ali svaki put moram još samo ovo da probam... I tako svaki put kad mi se neki recept svidi. Zabeležim ga i onda zaboravim na njega. Ovog puta sam ideju dobila gledajući video recepte na YT. Svašta tamo lepog i zanimljivog ima, nekada znam da provedem puno vremena gledajući razne vlogere i nikad mi ne dosadi.
Kad nemate ideju šta da napravite vi udjite na YT i eto vama zanimacije na duže vreme.
Pituljice volimo, pravila sam razne i nekako se uvek vraćala onim klasičnim prženim u ulju. Ovog puta sam želela nešto što neće zahtevati stajanje kraj šporeta. Ali, da biste ih napravili opet morate provesti vreme dok ih ne stavite u rernu. Na vama je da odlučite šta više volite. Ja bih se ipak opredelila za ove iz rerne. Nema prženja, nema ni mirisa od njih, a tako su lepe i hrskave da im ne možete odoleti.



       POTREBNO:

500 g kora za pitu (kod mene 20 kom. u pakovanju)
400 g kravljeg mladjeg sira
4 kašike kisele pavlake
malo soli
2 jajeta
100 ml ulja
50 ml gazirane mineralne vode



     PRIPREMA:

Sir viljuškom izgnječiti, dodati 2 kašike kisele pavlake, posoliti po ukusu i sve dobro izmešati da se sjedini kako biste dobili kremasti nadev.

Ulje pomešati s mineralnom vodom. To će vam biti premaz za kore.

Za premaz po vrhu pituljica sjediniti jaja i 2 kašike kisele pavlake.

Uzeti jednu koru, četkicom je premazati mešavinom ulja i vode, preklopiti na pola, opet premazati, te ponovo preklopiti na pola po dužini. Dobićete četvorostruko presavijenu koru.

Na polovinu tako dugog pravougaonika naneti 1 kašiku nadeva i razmazati ga.

S jednog kraja početi motanje kore. Napraviti trougao i nastaviti preklapanje dok ne smotate celu koru u trougao.



Tako uraditi sa svim preostalim korama. Dobijene trouglove slagati u pleh obložen pek papirom.

Po vrhu trouglove premazati, obilno, umućenim jajima s pavlakom.



Pituljice peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok lepo ne porumene. Kod mene je trebalo 20 minuta pečenja.



Još tople i pečene pituljice izvaditi iz pleha, ne pokrivati ih, ostaviti ih da se malo prohlade, pa poslužiti ih uz kiselo-mlečni napitak.



Pituljice su unutra vazdušaste, a spolja hrskave, nema masnoće kao kod pituljica prženih u ulju. Lepe su i kad se ohlade. Definitivno su ove pituljice moj favorit.