среда, 28. новембар 2018.

ĆUŠPAJZ OD ŠARGAREPE S PILETINOM

Jedno lagano i brzo jelo koje mi puno volimo i često ga spremam. Posebno kad nadjem domaću piletinu od pilića koji šetaju po dvorištima. Može i ona iz marketa, ali ukusi su znatno različiti.


       POTREBNO:

za 2 osobe:

2 batka ili 2 karabatka
1 glavica crnog luka
500 g šargarepe
po ukusu so i mešavina biljnog začina
po potrebi vode
malo ulja
1 kašičica brašna

     PRIPREME:

Šargarepu očistiti i iseći u kolutove. Luk oljuštiti i sitno iseći. Piletinu orati i dobro posoliti.

Na malo ulja prodinstati crni luk da postane staklast, dodati batake i kratko ih propržiti s obe strane.

Smanjiti temperaturu na srednju i uz postepeno dolivanje vode prodinstati piletinu da bude mekana.

Dodati iseckanu šargarepu, dolivati pomalo vode i prodinstati je da bude mekana.

Na kraju dodati brašno, začiniti po ukusu i doliti još malo vode da se dobije gustina ćušpajza. Sve zajedno prokrčkati još desetak minuta.

Jelo poslužiti uz salatu po želji.

* Ako vam je šargarepa manje slatka, možete dodati kašičicu šećera tokom dinstanja. Šargarepa će tako dobiti poseban ukus, neće se raspasti i imaće staklasti izgled.

Ovo jelo je jedno od prvih koja sam naučila da spremam i do danas mi je omiljeno jelo s piletinom.